Brexit vedl k exodu japonských firem z Velké Británie

Za pět let mezi roky 2014 až 2019 se počet japonských firem v zemi snížil. Dotklo se to hlavně finančních služeb a výrobního sektoru.

Brexit vedl k exodu japonských firem z Velké Británie do Evropské unie. Konkrétně se mezi roky 2014 až 2019 počet japonských firem v Británii snížil o 12 %, uvedla nová zpráva. Největší počet odchodů z Británie na kontinentální Evropu bylo zaznamenáno v roce 2016, v turbulentních časech hlasování o odchodu země z EU. V letech 2018 až 2019 odešla z Velké Británie podle čísel japonského ministerstva zahraničí 4 % japonských firem. Největší dopad měl exodus na finanční a výrobní sektor.

Data japonského ministerstva zahraničí ukázala růst v případě registrací firem z Japonska v EU. Mezi roky 2014 až 2019 se počet firem zaregistrovaných v Nizozemsku zvýšil o 67 %. Nárůst zaznamenaly také Německo, Francie a Itálie (11, 7 a 53 %) ve stejných letech. Vzhledem k těmto číslům se odchod japonských firem z Velké Británie spojuje s brexitem.

Pro Británii se jedná o pád z výšky, protože hned po Německu hostí druhý nejvyšší počet japonských společností. V Británii také žije nejvyšší počet japonských státních příslušníků v Evropě a také nejvíce zaměstnanců japonských společností.

Zpráva je nepříjemnou informací pro vládu Velké Británie, která doufá, že odchodu z EU bude moci využít k posílení obchodu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.