Nerovnoměrná distribuce vakcín ohrožuje strategii EU, varuje Rakousko a další

Ke Kurzovi se v jeho stížnostech na distribuci vakcín přidalo Lotyšsko, Bulharsko, Slovinsko a Česko. Rakouský kancléř nazval současný systém “bazarem”.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz získal podporu od kolegů z Lotyšska, Bulharska, Slovinska a České republiky v jeho stížnostech na přidělování vakcín proti koronaviru v EU, informuje Politico. Premiéři pěti zemí v dopise předsedkyni Evropské komise Ursule van der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi poznamenali, že společně zakoupené vakcíny se do členských zemí EU nedodávají rovnoměrně a v poměru k populaci.

Komise v své reakci opakovala to, co tvrdí už několik měsíců – některé země nepřijaly všechny vakcíny, na které měly nárok, a jiné země vykoupily dávky. Evropská komise dále tvrdí, že chtěla striktně poměrné rozdělení, ale vlády členských zemí se rozhodly pro flexibilnější přístup. Podle Komise je na členských zemích, aby se vrátily k poměrnému základu pro rozdělování očkování.

Doma čelí rakouský kancléř kritice. Opozice tvrdí, že Kurz rozpoutal boj na úrovni EU, aby odvedl pozornost od chyb své vlády v oblasti očkování.

Rakousko je v očkování na 19. místě z celkem 27 členských zemí. Také další signatářské země zmíněného dopisu jsou na spodních příčkách v rámci očkování EU. Dopis varoval před nerovnoměrností v postupu očkování; tento stav mimo jiné podkopává cíl EU, aby v létě bylo naočkováno 70 % populace EU. Některé země tak dosáhnou skupinové imunity dříve než jiné.

Rakouský kancléř také kritizoval pomalost EU při schvalování vakcín a také odchylky od proporcionální distribuce v EU. Na tiskové konferenci nazval současný systém za „bazar“ a řekl dále, že vláda provedla vlastní zhodnocení dodávek vakcín.

Není žádným tajemstvím, že se členské státy nakonec nedržely populačního klíče. Několik zemí, například Bulharsko, se rozhodlo vsadit na levnější očkování AstraZeneca. Zatímco Německo, Francie a další si koupily nechtěné příděly dražších mRNA vakcín.

Podle informací Michelova úřadu se otázka koordinace očkování v EU bude řešit na březnovém summitu Evropské rady 25. a 26. března.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.