EU žaluje firmu AstraZeneca

Zpoždění v dodávkách vakcíny pro EU se stalo předmětem žaloby EU proti výrobci oxfordské vakcíny.

Evropská unie se u bruselského soudu domáhá, aby výrobce vakcín AstraZeneca neprodleně dodal nasmlouvané vakcíny, o kterých blok tvrdí, že už měly být dodány.

Podle dohody mezi firmou AstraZeneca a Evropskou komisí se předpokládalo, že firma dodá do EU počátečních 300 milionů vakcín s opcí na dalších 100 milionů. Dodávky měly do EU proudit po celý letošní rok. Během prvního čtvrtletí však bylo do EU odesláno pouze 30 milionů dávek.

Od té doby se dodávky vakcíny od firmy AstraZeneca mírně zvýšily. Podle Komise má firma ve druhém čtvrtletí dodat 70 milionů dávek, zatímco slíbila 180 milionů.

Právník EU Rafael Jafferali u soudu uvedl, že společnost nyní očekává, že celkový počet dávek dodá do Evropské unie do konce prosince. Jefferali dodal, že „s šestiměsíčním zpožděním je to zjevně neúspěch“.

Hlavním argumentem Komise je skutečnost, že AstraZeneca měla využívat výrobní závody v bloku a ve Spojeném království pro dodávky do EU v rámci doložky o „nejlepším přiměřeném úsilí“. Jefferali také prohlásil, že 50 milionů dávek, které měly být dodány do EU, šlo místo toho, „v rozporu“ se smlouvou, do třetích zemí. Právník dále uvedl, že společnost by měla pro dodávky do EU využívat všechny čtyři závody uvedené ve smlouvě a obvinil společnost z toho, že uvedla Evropskou komisi v omyl tím, že poskytla údaje, které nebyly dostatečně jasné, pokud jde o zpoždění dodávek.

EU trvala na tom, že její spory se společností se týkají pouze dodávek. EU vícekrát uvedla, že nemá žádné problémy s bezpečností nebo kvalitou samotné vakcíny. Vakcína byla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.

Podle EU porušila AstraZeneca své smluvní závazky. Na druhou stranu společnost tvrdí, že plně dodržela dohodu s tím, že vakcíny je obtížné vyrobit a že vynaložila maximální úsilí, aby byly dodány včas.

EU uvedla, že v rámci dohody o nákupech vakcín s jejich výrobci investovala 2,7 miliardy eur a z toho šlo 336 milionů na financovaní výroby séra AstraZeneca ve čtyřech výrobních závodech.

Vakcína AstraZeneca byla vyvinutá spolu s Oxfordskou univerzitou v Oxfordu, a je levnější a snadněji použitelná než konkurenční vakcíny od společnosti Pfizer-BioNTech. Partnerství EU s firmou se však rychle zhoršilo kvůli obviněním, že upřednostňuje vztah s britskými úřady.

Problém s dodávkami je spojen se zpožděním v očkovací kampani v rámci celé EU. Obavy ohledně zpoždění rostly poté, co společnost AstraZeneca sdělila, že kvůli limitům výrobní kapacity nemůže dodávat členům EU tolik dávek, kolik se původně předpokládalo.

Celková zdravotní situace v Evropě se v posledních týdnech dramaticky zlepšuje. Počet hospitalizovaných a úmrtí ve spojení s nemocí Covid-19 klesá, zvyšuje se počet očkovaných. Přibližně 46 % populace Evropské unie obdrželo první dávku.

Celkem zajistila Evropská komise u různých výrobců vakcín více než 2,5 miliardy dávek vakcín. Nedávno uzavřela další velkou objednávku u společností Pfizer a BioNTech do roku 2023 na dalších 1,8 miliardy dávek.

Po středečním jednání u soudu se má další jednání konat v pátek. Rozsudek bude vynesen v termínu, který bude teprve oznámen. Kromě této naléhavé žaloby podala Evropská komise žalobu ve věci samé na náhradu škody, ohledně které ještě nebylo nařízeno jednání.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.