Americké vyšetřování původu koronaviru vyvolává v Pekingu nelibost

Prezident Biden chce vědet zda k pandemii došlo v důsledku přenosu viru ze zvířat na člověka, nebo v důsledku incidentu v laboratoři.

Ohlášené vyšetřování původu koronaviru americkou tajnou službou vyvolává v Pekingu nelibost: mluvčí čínského ministerstva zahraničí důrazně odmítl potřebu takového vyšetřování. Na pozadí vyšetřování, které nařídil americký prezident Joe Biden, je otázka, zda laboratorní incident v čínském městě Wu-chan mohl vést ke globální pandemii koronaviru, která zabila více než 3,5 milionů lidí (aktuální stav na webu Worldometer). Společnost Facebook mezitím oznámila, že ze své online sítě již neodstraní tvrzení, že virus byl vytvořen člověkem.

Krátce po vypuknutí pandemie se objevily spekulace, že koronavirus mohl uniknout při nehodě z virologického ústavu ve Wu-chanu, který se zabývá výzkumem koronavirů. Čínská vláda to vždy důrazně popírala.

Mluvčí čínského ministerstva uvedl, že „motivy a cíle“ americké vlády jsou „jasné“. „Temná historie amerických zpravodajských služeb je světu známa již dlouho,“ řekl s odkazem na dřívější dezinformace CIA. Americká vláda například v roce 2003 ospravedlnila invazi do Iráku údajnými důkazy o zbraních hromadného ničení, které se později ukázaly jako nepravdivé.

Oživování teorie o laboratorní nehodě „je neúcta k vědě a také narušení celosvětového boje proti pandemii,“ dodal čínský mluvčí.

Biden prohlásil, že mu americké zpravodajské služby do tří měsíců předloží novou zprávu o tom, zda k propuknutí pandemie došlo v důsledku přenosu viru ze zvířat na člověka, nebo v důsledku laboratorní nehody. Americké zpravodajské služby se v současné době neshodují na tom, který scénář je pravděpodobnější.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.