Očkovací skepticismus Poláků může být problém

Polsko sice očkuje, ale vysoký počet lidí je vůči očkování skeptický, což ohrožuje plány na dosažení skupinové imunity v kontextu agresivnějších mutací viru.

Podle statistik postupuje očkování v Polsku zdárně vpřed. Nicméně zdravotní odborníci varují, že pod povrchem je realita trochu jiná, napsal článek Politico. Poláci patří k velkým vakcinačním skeptikům, což může ohrozit plány na dosažení skupinové imunity.

Polská vláda počítá s tím, že Polsko by mělo skupinové imunity dosáhnout do několika měsíců. Znamená to, že 60 až 70 % populace bude buď naočkováno, nebo již nemoc prodělalo.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v květnu tvrdil, že Polsko cíle dosáhne nejpozději v září. Tento předpoklad se jeví jako realistický: k 9. červnu dostalo nejméně jednu dávku očkování asi 40 % Poláků, což predikuje, že na konci září by mělo být vakcinováno 89 % obyvatel.

Jenže se objevují dvě překážky. První je očkovací skepticismus v Polsku. Minulý rok globální průzkum ukázal vysokou nedůvěru Poláků v efektivnost vakcíny. Poláci skončili na předposledním místě před největšími skeptiky, kterými byli Rusové.

Květnový průzkum Eurofoundu naznačil, že od té doby se v Polsku mnoho nezměnilo: Polsko stále patří mezi 10 vakcinačně nejváhavějších států EU, téměř 40 procent respondentů uvedlo, že je velmi nepravděpodobné nebo spíše nepravděpodobné, že se nechají očkovat. A podle průzkumu CBOS by až 25 procent Poláků vakcínu rovnou odmítlo.

Druhým problémem je vyšší nakažlivost některých variant, zejména varianty Delta poprvé identifikované v Indii, takže pro dosažení skupinové imunity musí být počet očkovaných vyšší než předpokládaných 70 procent. Nezanedbatelným faktorem bude i omezená účinnost současných vakcín na nové mutace viru.

„Pokud do začátku příštího školního roku nezajistíme, aby bylo očkováno dost lidí, budeme čelit plíživé pandemii…Místo abychom virus porazili, mohli bychom s ním žít další rok“, je přesvědčen virolog Tomasz Dzieciątkowski z Lékařské univerzity ve Varšavě

Polská vláda rozšiřuje očkování na další věkové skupiny a snaží se oslovit mladší Poláky, neřeší ale podstatnou skupinu starších lidí, kteří se ještě očkovat nenechali, řekl Jakub Zieliński z Mezioborového centra pro matematické a výpočetní modelování (ICM) Varšavské univerzity, které pracuje na projekcích dynamiky pandemie.

Ohroženi tak zřejmě budou hlavně nejstarší Poláci, protože doposud byla vakcinována jenom polovina lidí nad 80 let věku.

V Polsku přetrvává vysoká míra nejistoty, zda použitá opatření pomohou udržet infekci na uzdě. Země nyní uvolňuje omezení, znovu otevírá školy a obnovuje veřejný život. Podle nedávného modelu ICM by se počet nových případů Covid-19 mohl v průběhu června vyšplhat zpět na více než 10 000 za den, přičemž denní průměr se nyní pohybuje v rozmezí 400-500 případů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.