Írán se chystá na obohacování uranu

Krok by zemi mohl posunout blíže k možnosti vyrobit si vlastní atomovou zbraň.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii v úterý informovala o tom, že se Írán chystá na obohacování uranu na 20 %. Tento krok by zemi posunul blíže k možnosti vyrobit si vlastní atomovou zbraň. Spojené státy a evropské velmoci tento krok Íránu odsoudily. USA nicméně dále sdělily, že stále vidí okno pro diplomacii, které by umožnilo návrat k dohodě JCPOA z roku 2015.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price řekl, že krok Íránu vzbuzuje obavy a že se jedná o další „nešťastný kok zpět pro Írán, zvláště když jsme z naší strany ukázali upřímnou snahu a vůli vrátit se k dohodě.“

Írán postupně porušuje omezení, které mu dohoda JCPOA stanovila poté, co z ní USA z rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018 odešly. Teherán se tak snaží tlačit na další účastníky této dohody, na Francii, Německo, Británii, Rusko a Čínu, aby mu pomohly zjemnit americké sankce, které značně poškozují íránskou ekonomiku.

Jednání o obnově dohody s Íránem pokračují, nicméně v posledních týdnech bez dalších pokroků (informovali jsme zde). Se zvolením konzervativce do čela Íránu Ebrahíma Raísího navíc vznikají další otazníky kolem budoucnosti jaderné dohody, která měla zabránit tomu, aby Teherán získal vlastní jadernou zbraň. Írán však takový záměr popírá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.