Čína potichu zavedla nové bariéry, tvrdí zdroje z USA

V květnu měl být vydán utajovaný dokument o pravidlech veřejných zakázek v Číně. Prý vyžaduje až 100% čínský původ některých výrobků, tvrdí bývalí američtí úředníci.

Tři anonymní americké zdroje sdělily agentuře Reuters, že Čína letos v květnu potichu zavedla nové pokyny pro zadávání veřejných zakázek – u stovek položek je vyžadován až 100% čínský původ výrobků, včetně např. rentgenových přístrojů a zařízení pro magnetickou rezonanci. Nové nařízení znamená nové bariéry pro zahraniční dodavatele.

Dokument Pokyny pro provádění auditu při zadávání vládních zakázek na dovážené výrobky byl vydán 14. května čínským ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a informačních technologií. Jeho kopii získal pod slibem anonymity bývalý pracovník americké administrativy, jde o asi 70stránkový katalog.

Bývalý úředník v této souvislosti připomenul, že Čína při svém vstupu do Světové obchodní organizace souhlasila s tím, že taková interní nařízení nevydá. Dokument podle něj porušil i ducha první obchodní dohody se Spojenými státy z ledna 2020, neboť „bariéry se mají snižovat, ne vytvářet nové“.

Celkově stanovuje dokument, který byl poslán čínským nemocnicím, společnostem a státním odběratelům, požadavek čínského původu v rozsahu 25 až 100 % u 315 položek. Jedná se například o zdravotnická zařízení, pozemní radarová zařízení, zkušební stroje, optické přístroje; předměty používané pro chov zvířat; seismické nástroje a námořní, geologické a geofyzikální vybavení. Právě lékařské vybavení, například zařízení pro magnetickou rezonanci, byly zmíněny v obchodní dohodě mezi USA a Čínou, známé pod názvem „Fáze 1“, v níž se Čína zavázala, že bude nakupovat a dovážet více těchto amerických výrobků.

Květnový dokument nebyl nikdy zveřejněn. Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií věc nekomentovalo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.