Balkánské zápisky: Po debaklu liberální politiky v Afghánistánu je podle amerického politologa na řadě Bosna. Ke změně na Balkánu je třeba nové politické garnitury

Strategie USA a EU neuspěla. Řízení osudu Balkánu by měli převzít místní lidé, míní politolog David Kanin.

Na možný konflikt upozorňuje politolog se zaměřením na Balkán David Kanin z Univerzity Johns Hopkins v USA. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa prohlásil, že příčina neúspěchu v Afghánistánu je dnes více než jasná a dodal: „Stejné se může stát v Bosně a Hercegovině a lidé nám řeknou, že jsme to dopředu věděli. Nejde ale o přiznání si neúspěchu. Jde o to přiznat si, že podobná politika nefunguje a nebude fungovat. Musíme zkusit najít další novou cestu.“

To jsou slova zkušeného muže bývalého agenta CIA, který třicet let pracoval jako politický analytik pracovní skupiny pro Balkán během zdejší války v devadesátých letech. Byl zapojen do procesů, které vedly k podpisu mírové smlouvy o Bosně a Hercegovině v Daytonu v roce 1995.

David Kanin nemá pro země bývalé Jugoslávie optimistickou předpověď, když tvrdí, že za současné zdejší atmosféry nevylučuje nový konflikt. „Myslím, že k určitému konfliktu na Balkánu dojde. Je možné, že to nebude ale ve formě války, které jsme zde byli svědky,“ říká Kanin.

Rozebereme-li důvody, proč to politolog tvrdí, jde především o poslední vyjádření prezidenta bosenské Republiky srbské Milorada Dodika. Ten začal mluvit o tom, že vytvoří vlastní republikovou armádu a nyní bojkotuje práci bosenského předsednictva.

Vše vzniklo s příchodem nového vysoké představitele EU pro Bosnu a Hercegovinu Christiana Schmidta. Funkci představitele EU Dodik neuznává od doby, kdy předchozí zástupce EU Rakušan Valentin Inzko zavedl zákon proti popírání srbské genocidy ve Srebrenici. O Dodikovi všichni tvrdí, že chce odtrhnout Republiku srbskou od Bosny a zabránit vstupu Bosny do NATO.

Na tom vidíme reciprocitu s Kosovem, kdy tamější vláda vyhrožuje, že vytvoří vlastní armádu, proti čemuž se rezolutně staví Srbsko.

Na to navažme tvrzením politologa Davida Kanina o možném budoucím konfliktu na západním Balkánu. Kanin tvrdí, že si neumí představit konflikt dvou regulárních armád, ani neví, kdo ho vyprovokuje. Tvrdí, že konflikt vznikne pnutím uvnitř jednoho společenství a nejprve dojde ke konfliktu na lokální úrovni. „Ten se vymkne kontrole a z toho mám největší obavu,“ říká David Kanin, vzpomíná na rok 1914 a dodává, že je třeba se mít na pozoru. Podle něj jsou místní politici o nebezpečí konfliktu srozumění, ale USA a EU si to neuvědomují. „Jejich strategie a politika trvá již třicet let, je založena na teologii liberálních institucí a to nepřináší ovoce,“ tvrdí americký politolog a bývalý agent CIA.

Podle něj Západ nemá strategii, doktrínu ani taktiku, jak pohnout věci na Balkáně kupředu. „Máme se odtud proto stáhnout?“ ptá se Kanin a odpovídá, že to již Západ udělal na mnoha místech ve světě. Jako řešení lze podle politologa uvažovat o přenechání kola dějin zdejším politikům. „Dostali jsme se do bodu, kde neexistuje alternativní řešení. Musíme se pokusit o seriózní dialog mezi místními hráči a to je nejlepší způsob, co můžeme udělat,“ říká Kanin. Přiznává, že sice neví, jak to realizovat, ale nechceme-li, aby došlo ke konfliktu, měli by podle něj řízení osudu převzít místní lidé.

Nejzajímavější názor v rozhovoru padl, když byl dotázán, jak dále. Za příklad bere Srbsko. Podle něj to není opozice vůči Vučićovi, která pohne věci dopředu. Kanin si myslí, že mezi opozicí není nikdo kredibilní. „Jsou to vše stará jména a všichni by chtěli být králi Srbska,“ říká Kanin a stejně tak říká: „Ne, nevládním organizacím, občanské společnosti. Ti by se rádi chytli, ale mají své osvědčené manýry. Je to stejná teologická rétorika o vládě práva, demokracii a o všem možném, ale tak to nefunguje. Je zapotřebí zcela nově vzniklý politik, který má charisma, který bude mít podporu…, který vytvoří kolem sebe konkurenční a demokratickou skupinu… K tomu je zapotřebí zcela nové politické garnitury, ale zatím nevidím, že by něco takové bylo na obzoru.“

Více článků čtěte na www.inbalkan.cz.

Ilustrační foto: Autor – Bjoertvedt – , CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39978171

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.