Čínské exporty v listopadu zpomalily

Zato se rekordně zvýšily dovozy, včetně dovozu uhlí v rámci snahy vyřešit energetickou krizi.

Růst čínského exportu v listopadu pod tlakem silného jüanu, slábnoucí poptávky a vyšších nákladů zpomalil. Čínský dovoz naopak nečekaně zrychlil, když se země snažila doplnit nedostatkové komodity, např. uhlí.

V listopadu se v meziročním srovnání vývoz zvýšil jen o 22 % (v říjnu činil 27,1 %), přesto však byl vyšší než očekávaný 19% růst. Dovoz ale v listopadu vzrostl o 31,7 %, (v říjnu o 19,8 %), takže předpokládaný 20,6% přírůstek výrazně překročil.

V listopadu dosáhl rekordní výše i dovoz uhlí. Čína je největším světovým spotřebitelem tohoto paliva a na začátku zimy se snažila dostatečně zásobit svůj energetický systém, který se potýkal s nedostatkem. Právě zvýšení poptávky napomohlo zmírnění energetické krize v zemi. Dovoz mědi, která je klíčovou průmyslovou komoditou, dosáhl v listopadu maxima ve srovnání s březnem.

Čínský obchodní přebytek činil minulý měsíc 71,72 miliardy dolarů.

Údaje o dovozech a vývozech z Číny přicházejí den poté, co čínská centrální banka oznámila snížení povinného objemu hotovosti, kterou musí banky držet v rezervě, je to její druhý letošní krok na podporu zpomalujícího hospodářského růstu.

Čínská ekonomika v měsících po pandemii rostla působivě, jsou zde ale náznaky, že tato dynamika oslabuje pod vlivem nedostatku energie, regulace ve velkých průmyslových odvětvích nebo kvůli dluhům v oblasti nemovitostí.

Analytici tedy v nadcházejících měsících očekávají více politických opatření na podporu ekonomiky.

Průzkum v soukromém sektoru ukázal, že činnost továren v listopadu klesla, zasáhly ji vyšší ceny a utlumená poptávka, i když oficiální průzkum vlády ukázal, že aktivita ve stejném měsíci rostla, tvrdí Reuters.

V Číně zatím nebyly hlášeny žádné případy varianty Omikron, její výskyt by ale podle analytiků mohl zvýšit tlak na přísnou politiku nulové tolerance a prohloubit tak logistické problémy vývozců. K 6. prosinci Čína hlásila výskyt 96 nových případů nemoci Covid-19 ve čtyřech provinciích.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.