Kybernetická válka na Ukrajině představuje hrozbu pro globální systém

Kybernetický útok v úterý 15. února dočasně zablokoval přístup na internetové stránky ukrajinských obranných agentur a bank.

Právě teď je svět svědkem toho, co by mohlo být první plnohodnotnou kybernetickou válkou. Vzhledem k tomu, že kolem ukrajinských hranic je rozmístěno přibližně 130 000 ruských vojáků, je riziko invaze vysoké a není pochyb o tom, že taková moderní vojenská kampaň by téměř jistě zahrnovala rozsáhlou složku kybernetických útoků, napsalKeith Alexander v článku publikovaném na webu AFR.

I kdyby nakonec nedošlo k pokusu o invazi konvenčních sil na Ukrajinu, panuje všeobecná shoda, že se prezident Vladimir Putin dostal do situace, kdy musí něco udělat. Kybernetický útok (který je snadný a relativně levný) bude pravděpodobně na prvním místě tohoto seznamu. Jak Rusko ukázalo během konfliktu v Gruzii v roce 2008, hackerské útoky na vládní systémy i finanční a energetický sektor mohou způsobit chaos.

Na tomto místě autor připomíná virus NotPetya.

2017: NotPetya

Jak informoval web společnosti HYPR, v úterý 27. června 2017 se svět seznámil s nejničivějším malwarem (škodlivý program, který v počítači provádí činnost, se kterou uživatel nesouhlasí – pozn. red.), který byl kdy nasazen. Tato katastrofa předznamenala nový druh státem sponzorované kybernetické války, kdy se Ukrajina stala terčem Kremlem podporovaného úsilí zastrašit ty, kteří obchodují s Ukrajinou. Když virus NotPetya pronikl do většiny ukrajinských sítí, začaly se šířit obavy, že se zmocní systémů v Evropě, Velké Británii a dalších zemích.

NotPetya měl některé rozpoznatelné rysy svého předchůdce z roku 2016, ransomwaru Petya, a také ransomwarového útoku WannaCry z května 2017. Rozsah, motiv a precedens, který NotPetya vytvořil, jsou však důvodem k obavám: škody ve výši 10 miliard dolarů a nevyčíslitelné náklady na poškozené nebo ztracené zboží, služby a příležitosti. Přesto mu není přičítáno ani jedno úmrtí a kupodivu se nakonec nejednalo o ransomwarový útok.

Když NotPetya pronikl na Ukrajinu a začal se šířit, jeho stopa se rozšířila tak daleko a tak rychle, že to jeho tvůrce pravděpodobně šokovalo. Dospět k celkové částce 10 miliard dolarů (přiznaných) ztrát způsobených útokem NotPetya je snadné, vezmeme-li v úvahu, že velké nadnárodní podniky utrpěly ohromující ztráty: 870 milionů dolarů ztratil farmaceutický gigant Merck, 188 milionů dolarů výrobce čokolády Cadbury Mondelez (188 milionů dolarů) a 400 milionů dolarů evropská dceřiná společnost TNT Express společnosti FedEx.

Globální přepravní gigant Maersk se sídlem ve Spojeném království zveřejnil hospodářské ztráty ve výši přibližně 250 až 300 milionů dolarů, které prý byly značně podhodnocené. Bezradnost nadnárodní společnosti se 76 přístavy a 800 plavidly tváří v tvář úplnému výpadku byla dokonalým příkladem skutečného narušení, které NotPetya způsobil.

2022: Destruktivní malware zaměřený na ukrajinské organizace

Jak informovalo 15. ledna Centrum Microsoftu pro sledování hrozeb (MSTIC – Microsoft Threat Intelligence Center), identifikovalo důkazy o destruktivní operaci malwaru zaměřené na několik organizací na Ukrajině. Tento malware se poprvé objevil v systémech obětí na Ukrajině 13. ledna 2022. Společnost Microsoft si je vědoma probíhajících geopolitických událostí na Ukrajině a v okolním regionu a vyzývá organizace, aby informace uvedené v tomto příspěvku využily k proaktivní ochraně před jakoukoli škodlivou aktivitou.

Vyšetřovací týmy na základě informací společnosti Microsoft identifikovaly tento malware v desítkách zasažených systémů a jejich počet může v průběhu vyšetřování narůstat. Tyto systémy zahrnují několik vládních, neziskových a informačně technologických organizací se sídlem na Ukrajině.

Ukrajina čelí kybernetickým útokům za přítomnosti ruských vojáků na hranicích

Kybernetický útok velkého rozsahu, který v úterý 15. února dočasně zablokoval přístup na internetové stránky ukrajinských obranných agentur a bank, byl podle ministra vlády „největším [takovým] útokem v dějinách Ukrajiny“. Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Ukrajiny Michajlo Fedorov na tiskové konferenci následujícího dne dodal, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, kdo je za útok zodpovědný.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že není jisté, zda za útokem stojí Rusko, ale že odpovídá tomu, co se očekávalo od předchozích ruských operací. Austin na tiskové konferenci sdělil, že nemůže potvrdit, že za kybernetickým útokem stojí Rusko, ale řekl, že je to v souladu s tím, co se očekává od Vladimira Putina. „Je to hra jako vystřižená z jeho příručky,“ řekl Austin.

Austin rovněž uvedl, že Spojené státy budou reagovat na jakýkoli kybernetický útok na NATO. „Pokud jde o reakci na kybernetický útok, pokud někdo zaútočí na Spojené státy americké, určitě ho budeme hnát k odpovědnosti,“ řekl Austin. „V tuto chvíli jsme se s tím nesetkali. Nebyli jsme napadeni. Prvky NATO nebyly napadeny.“

Kybernetické útoky by mohly zasáhnout životně důležité cíle v Evropě nebo dokonce ve Spojených státech. Zřejmou možností by byl útok na elektrické sítě, který by oslepil ukrajinské síly nebo síly NATO.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.