Francie: Strop pro ceny energií byl prodloužen do konce letošního roku

Předsedkyně vlády Elisabeth Borneová oznámila prodloužení platnosti tzv. „tarifního štítu“ na plyn do konce roku.  U cen elektřiny by nárůst neměl překročit 4 %, toto opatření mělo platit do konce června, ale bylo prodlouženo. Cílem je podpořit kupní sílu Francouzů.

Kromě prodloužení cenového stropu na plyn do konce roku premiérka Elisabeth Borneová také oznámila cíl dosáhnout do začátku podzimu téměř 100% zásob plynu a spuštění nového terminálu na zkapalněný zemní plyn, aby se zvýšily dodávky plynu z jiných zdrojů než z Ruska, informoval vládní web.

Nový plovoucí terminál LNG má být připojen v přístavu Le Havre a uveden do provozu v září 2023. Vláda usiluje o to, aby práce začaly již letos na podzim, aby bylo plavidlo k dispozici v zimě 2023/24.

V neposlední řadě vláda zahájí činnost tří pracovních skupin pro zlepšení energetické účinnosti ve státní správě, podnicích a veřejně přístupných zařízeních. Cílem je snížit spotřebu energie o 10 %.

souvislosti s výše uvedeným francouzská ministryně pro transformaci energetiky Agnès Pannier-Runacherová oznámila, že Francie bude dodávat plyn svým evropským sousedům, jako je Německo, Polsko, Česko nebo Slovensko, pokud ho budou potřebovat.

Psali jsme: 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.