Vládní podpora ČEZu a dalšího růstu cen elektrické energie u nás

Jaromír Janda píše o tom, co znamená vládní podpora společnosti ČEZ v realitě. Proč vláda neřeší vysoké ceny a podporu nabízí jinde?

Společnost ČEZ podepsala s vládou ČR zastoupenou Ministerstvem financí úvěrovou smlouvu v objemu až 3 mld. eur (tedy 74 miliard korun) pro zajištění obchodů s energetickými komoditami na energetické burze v nadcházejících měsících. Vláda tak pomůže ČEZu s financováním zajištění obchodů s elektřinou a plynem na energetické burze.

Elektřina se na burze obchoduje na různá období dopředu a tedy většina elektřiny na letošní rok byla již prodaná za výrazně nižší ceny, než jaké jsou aktuální v současné době. Rozdíl v tehdejší prodejní a současné ceně na energetické burze musí ČEZ denně vyrovnávat pro případ, že by nebyl schopen před lety prodanou elektřinu dodat. Obchodník, který elektřinu koupil, by v takovém případě od burzy tímto způsobem získal zpět peníze, za které musel elektřinu pořídit, pokud by ČEZ nedodržel svůj závazek.

Zdroj: www.kurzy.cz

Stejné potíže mají samozřejmě všechny energetické společnosti, které prodávají elektrickou energii na energetické burze a některé již v minulosti přišly s návrhy na řešení jako například společnost Sev.en energy pana Tykače. Bohužel jejich návrh, že budou dodávat část elektrické energie mimo trh přímo státu, zůstal oslyšen. Přitom (pokud se nemýlím) nežádali od státu žádnou pomoc a půjčku, ale naopak nabízeli elektrickou energii za přijatelnějších podmínek (tedy ceny) než byly a jsou ty na energetické burze.

Otázka proč vláda v jednom případě nabídku řešení současných vysokých cen ignoruje a v druhém případě pomoc nabízí, tak zůstává bez vysvětlení. A otázkou rovněž zůstávají podmínky půjčky, kterou stát společnosti ČEZ poskytuje. Zejména pak výše úrokové sazby, která se v poslední době v důsledku extrémního růstu inflace zvyšuje. Ale ani jedno ani druhé se asi nedozvíme.

Za zmínku stojí ještě jeden příběh. Když před časem některé domácí společnosti žádaly v souvislosti s extrémním růstem cen energií stát o pomoc, tak jim stát ústy Ministra průmyslu a obchodu vzkázal, že pokud potřebují pomoc, mohou si vzít úvěr v bance. Sice nevím, proč si stejně tak nemůže vzít úvěr v bance ČEZ, ale od bankéře asi nelze čekat jinou odpověď a jen to potvrzuje, že ministrem průmyslu a obchodu by měl být spíše někdo, komu na našem průmyslu záleží. Přeci jenom nejsme Švýcarsko založené na bankách, ale Česká republika založená na průmyslu, alespoň doposud tomu tak bylo, i když je otázka, jak tomu bude v budoucnu po odchodu této vlády.

Pokud jde o společnost ČEZ samotnou, tak dle vyjádření analytiků letos vykáže díky extrémním cenám elektřiny rekordní zisky. Očekává se, že čistý zisk by za rok 2022 mohl dosáhnout úrovně 51 mld. Kč a překoná tak dosavadní výhled na úrovni 45 až 49 mld. Kč. Je proto otázka, zda by i společnost ČEZ nemohla část elektrické energie také nabídnout přímo státu mimo energetickou burzu podobně jako zmiňovaná společnost Sev.en energy. Možná by se trochu snížil extrémní zisk, ale taky by nemusela platit úroky, pokud tedy stojí za zmínku.

Výstižně celou situaci komentoval novinář Erik Best: „Český stát levně půjčí ČEZu vypůjčené peníze, aby nám mohl dál prodávat levnou elektřinu draze.“

Jednoduše na závěr. Státem většinově vlastněná společnost zvyšuje násobně své zisky díky růstu cen energií a prodeji elektrické energie prostřednictvím energetické burzy. Ceny energií rostou takovým tempem a do takové výše, že naše domácnosti a firmy mají stále větší potíže platit takto vysoké ceny/náklady. Vláda, přestože vlastní rozhodující podíl v naší největší energetické společnosti, nedělá na rozdíl od vlád okolních států pro naše domácnosti a firmy prakticky nic a to přesto, že ceny rostou stále dál na nové rekordní úrovně. I přes takto extrémně vysoké ceny energií, a z toho pramenící vysoké zisky, má státem většinově vlastněná energetická společnost problém s plněním podmínek a pravidel prodeje prostřednictvím energetické burzy a žádá stát o pomoc. Přitom nic nebrání, aby elektrickou energii prodávala doma přímo našim domácnostem a firmám bez energetické burzy a žádnou půjčku od státu nebude potřebovat!

Ovšem u nás stát pomáhá poskytnutou půjčkou této společnosti, aby stále dál prodávala veškerou elektrickou energii na energetické burze za vysoké ceny. Díky tomu samozřejmě dál porostou zisky společnosti, ale také účty domácností a firem!

Ilustrační foto: VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.