Pařížská restaurace obviněna z rasismu: bývalý hlídač se odvolává na manažery

Nejen ve Spojených státech situace ohledně rasismu vře. Důkazem je toho incident, který se odehrál před peruánskou restaurací v hlavním městě Francie.

Restaurace Manko, podnik nabízející peruánskou kuchyni, nacházející se pár metrů od slavné pařížské Champs-Elysées, je vyšetřována pro podezření z rasistických praktik. Dne 16. července se po předchozí rezervaci do podniku vydaly tři mladé černošky. Pracovník ostrahy jim však zamítl vstup do podniku pro porušení dress code večerního oděvu, přestože klientky ujišťují, že všechny přišly na podpatcích, dvě měly šaty a třetí bílou košili. Restaurace tvrdí, že se incident stal omylem, hlídač Damien, který ženám tmavé pleti nedovolil vstup do restaurace ale říká, že měl ke svému jednání „pokyn shora“.

Dnes již bývalý zaměstnanec podniku uvedl, že se řídil požadavky svých nadřízených a zákaznicím odepřel vstup kvůli jejich barvě pleti. „Bylo mi řečeno, že nemusím pouštět mnoho Afričanů, mnoho Maghrebijců, není třeba, aby to tu bylo komunitní”. Na otázku, odkud tyto jeho pokyny pocházely, zmiňuje přímo své nadřízené manažery a tvrdí, že pouze uplatňoval „zásadu podniku“, která spočívala v odmítání Afričanů a hledání sebemenších záminek pro toto jednání, například, když mají při příchodu na nohou tenisky, nebo nemají košili. Damien tvrdí, že restaurace, která už v minulosti čelila podobným obviněním, je nastavena na odmítání určitých zákazníků na základě jejich barvy pleti.

Restaurace ve své reakci na vyjádření uvedla, že jde o pouhou “nehodu” a že bývalý zaměstnanec vznáší nepodložená a vágní obvinění. Manažer provozovny Tony Gomez říká: “Když jsem se to dozvěděl, byl jsem naštvaný, protože jsem jako každý jiný objevil na sociálních sítích video z incidentu. Říkal jsem si: ‘Co je tohle za příběh?’.” Vrátný, který byl zapleten do incidentu, již pro podnik nepracuje. Na sociálních sítích se stal terčem výhrůžek smrtí. Pařížská prokuratura pak zahájila vyšetřování případu pro „diskriminaci na základě původu, etnické příslušnosti nebo národnosti“ a pověřila represivní složky, aby pracovaly na potírání podobné delikvence.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.