Írán pod tlakem také kvůli bankám

Obavy z odříznutí z dolarového finančního systému vedou k postupné finanční izolaci Íránu, a to navzdory proklamacím EU, Číny a Indie, že budou v obchodování s Teheránem pokračovat.

Zahraniční banky, které zajišťovaly obchod s ropou, se stahují kvůli tlaku amerických restrikcí, informovaly noviny Wall Street Journal (vydání 27/06/2018).  Ohrožují tak životaschopnost íránské ekonomiky. Dokonce ani banky, které nemají přímo vazbu na USA, se obávají s Teheránem obchodovat, protože mají strach, že budou izolovány z globálního finančního systému založeného na dolaru.

Íránský byznys bude mít problémy, když zde nebudou mezinárodní banky na obchod a zpracovávání plateb. I když Čína, Indie a EU uvedly, že chtějí dále s Íránem obchodovat.

Rafinérie už se stahují, ostatní firmy nechtějí investovat a ty, které exportují do Íránu, mají problém dostat ze země platby. A to je právě kvůli bankám, které říkají, že si chtějí zachovat přístup k americkému dolaru. Dokonce i státem podporované subjekty z Evropy i centrální banky si dávají pozor, i když je vlády vyzývají, aby obchodovaly s Íránem.

Ropný obchod, což je hlavní exportní artikl Íránu, se odehrává v dolarech. Exporty ropy klesly z 2,7 mb/d na 2,2 mb/d. dolarová dominance trvá již dekády a v posledních letech dokonce ještě vzrostla.

Peter Harrell, který dozíral nad íránskými sankcemi za Obamovy administrativy, přímo uvádí, že zásadní postavení dolaru v globálním obchodě, dokonce i pro malé banky a jejich vazby je jednou z hlavních strategických zbraní USA.

Indian Oil zvažuje přerušení dovozu íránské ropy právě kvůli tomu, že Bank of India přestala obchodovat s Íránem. Indie je druhým největším dovozce íránské ropy. Velké evropské banky už dávno přestaly s Íránem obchodovat a řada z nich má špatné zkušenosti. Například francouzská BNP Paribas dostala pokutu 9 mld. dolarů za to, že porušila americké sankce proti Íránu a Súdánu.

I malé banky, které obchodovaly s Íránem, nyní omezují obchody, nebo je zcela ruší. Evropští zástupci chtějí, aby do hry vstoupily regionální banky či státní banky, ale i ty se zdráhají, a to kvůli nutnosti přístupu k dolaru.

Vysoká představitelka EU Federica Mogherini řekla, že hlavním problémem je najít řešení bankovnictví a finančnictví, protože legitimní obchod a investice potřebují bankovní partnery a finanční modely, které budou fungovat.

Dominance dolaru zajišťuje, že americké sankce fungují i mimo americkou jurisdikci, tedy i tam, kde banky nemají obchody v USA. SWIFT potvrdil, že globální obchod v amerických dolarech roste, má podíl asi 85 %.

Jeden z představitelů amerického ministerstva zahraničí varoval v Německu, že cílem je minimální ekonomické zapojení a maximální ekonomický tlak.

Ilustrační obrázek: Autor – Ali Safdarian, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60216367

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.