Srbsko a Kosovo se dotkly tabu. Chtějí měnit hranice

V rámci mírové dohody jsou obě země připraveny mluvit o změně svých hranic. EU to ale nevítá.

Prezidenti Srbska Aleksandar Vučić a Kosova Hašim Thaçi dali na sobotním jednání v Rakousku najevo, že zvažují změny hranic v rámci dosažení mírového uspořádání mezi Srbskem a Kosovem. Evropskou unii přizvaly k tomu, aby jejich plán podpořila. Napsal o tom článek Andrew Graye a Rayna Heatha pro POLITICO.

Prohlášení obou prezidentů staví EU do těžké pozice. Evropští lídři se staví proti nápadu změn hranic, protože mají obavy, že by to na Balkáně znovu zažehlo etnické násilí.

Eurokomisař Johannes Hahn, který se panelu v Rakousku účastnil, se celou otázku snažil „uhrát“ diplomaticky s tím, že „nic není vyloučeno“ v daný moment. Zároveň žádal od obou politiků, aby se ujistili o tom, že dohoda nepřinese nestabilitu pro celý region.

Vučić a Thaçi stáli oba v minulosti na opačné barikádě. Kosovský prezident byl politickým lídrem Kosovské osvobozenecké armády. Vučić byl politikem ultranacionalistické strany a v době války v Kosovu také ministrem informací. Jejich animozita byla patrná i na rakouském fóru. Vučić řekl veřejně, že Thaçi ho nemá rád a že on sám „ho nemá vůbec rád“.

Přesto se oba nazývali křestním jménem a šeptem spolu během panelu hovořili. Oba také vyzvaly EU a Spojené státy, aby jejich myšlenku na změnu hranic podpořily. Thaçi řekl, že Kosovo je na to připraveno a že čas k tomu „nastal nyní“.  Podle něj by se jiné země neměly bát mírové dohody mezi Kosovem a Srbskem, i když to bude znamenat změny hranic.

O nápadu změny hranic v rámci mírové dohody se mluvilo už před několika týdny, ale až nyní ho oba politici oficiálně předložili mezinárodní komunitě. Ani jeden z nich neřekl detaily takové dohody. Nejspíš se bude jednat o oblast severního Kosova, kde žijí hlavně Srbové a na druhé straně pak albánského údolí Presevo na území Srbska.

Srbský prezident Vučič kritizoval mezinárodní reakci na tuto debatu s tím, že západní velmoci se snaží vnutit svoji vůli Kosovu a Srbsku. „Proč se staráte o to, co děláme. My děláme něco pro budoucnost Srbů a Albánců. Musíme se starat sami o sebe, nikoho dalšího neohrožovat, nic v regionu neovlivňovat,“ řekl doslova Vučić.

Kritici mají obavy z toho, aby případ nevedl k tomu, že Srbové z Bosny a Hercegoviny budou chtít přejít do Srbska, i když Vučić řekl jasně, že hranice Bosny a Hercegoviny uznává.

Srbský lídr také zopakoval, že k historické dohodě s Kosovem potřebuje podporu Evropské unie. Eurokomisař Hahn na to reagoval ujištěním o podpoře, ale také vyjádřením obav z dominového efektu změny hranic.

Kosovo i Srbsko aspirují na členství v Evropské unii. K tomu potřebují dosáhnout dohody o uznání. Srbsko neuznává deklaraci nezávislosti Kosova z roku 2008. Kosovo se tak díky patové situaci ocitlo v mezinárodním limbu, protože Rusko, spojenec Srbska, blokuje jeho vstup do OSN. Platí to i navzdory tomu, že USA a většina zemí EU nezávislost Kosova uznaly.

Eurokomisař Hahn tím, že možnost změny hranic nevyloučil, se odlišil od jasného vyjádření kancléřky Merkelové, která to odmítla.

USA se v pátek vyjádřily v tom smyslu, že jsou otevřeny změnám hranic. Vysoká představitelka EU pro zahraniční záležitosti Federica Mogheriniová bude 7. září hostit rozhovory mezi prezidenty Vučićem a Thaçim.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.