Rusko odmítá dolar, chce odrazit úder USA

Centrální banka navýšila zlaté rezervy a zbavila se amerických dluhopisů. Nyní se bude víc dohod uzavírat v rublech a v dalších měnách.

Ruská ekonomika se potýká se sankcemi a zároveň se připravuje na další vlnu sankcí, píše list Wall Street Journal (vydání 12/11/2018). Centrální banka navýšila zlaté rezervy a zbavila se amerických dluhopisů. Nyní se bude víc dohod uzavírat v rublech a v dalších měnách. A počítá se i s pobídkami pro exportéry, aby se zbavili dolaru. Dedolarizace je proces, který sleduje prezident Vladimir Putin a centrální banka. Měl by zmírnit dopad západních sankcí, které směřují na finanční systém země.

Nejde ale o ruskou jemnou odvetu proti Washingtonu, ale o součást širších snah změnit ruskou ekonomiku, podpořit lokální výrobu a investice a také posílit vazby na Čínu.

Putin uvedl, že americká sankční politika je „kolosální strategický omyl“ a že povede k oslabení dolaru jako internacionální měny. Putin řekl, že Američané si „podřezávají větev, na které sedí.“

Dolar je prozatím dominantní měna, píše článek WSJ, na devizovém trhu tvoří devět desetin transakcí a také většina globálního dluhu je v dolarech. Výkyvy rublu oslabily důvěryhodnost ruské měny. Země spočívá na komoditách účtovaných v dolarech jako je ropa, zemní plyn a ocel.

K Rusku se připojuje stále více zemí, které bojují proti hegemonii dolaru. Čína už v březnu spustila ropné futures v jüanech, které si získaly mezi obchodníky velkou oblibu. EU se snaží podpořit roli eura a diskutuje se o jiném platebním systému, který bude nezávislý na USA.

Není jasné, píší WSJ, pokud jde o dedolarizaci, kolik z toho je poker, ale když se vezme nepředvídatelnost americké politiky, pak je dosti možné, že země začnou zpochybňovat to, co dříve nikdy zpochybňováno nebylo.

V Rusku je dedolarizace poháněna západními sankcemi a obavami z dalších sankcí, které by mohly ruské firmy a banky odříznout od amerického finančního systému.

Očekává se, že Moskva zveřejní svůj plán na dedolarizaci do konce roku. Původní plán, za kterým stál Andrej Kostin z banky VTB, bude zahrnovat i pobídky k použití rublu.

Role dolaru v ruské ekonomice klesá. Rusko navíc stále více obchoduje s Čínou. Ale zbavit se dolaru se lehce řekne, ale hůř udělá, myslí si WSJ.

Ruské firmy ani nebudou nadšené z nedolarového obchodu, protože to pro ně bude znamenat vyšší náklady. Je to v Rusku velké téma a banky jistě tímto směrem půjdou. Jenže ruská závislost na komoditách z toho dělá velký oříšek.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.