Saúdská Arábie vede afghánské mírové rozhovory

Saúdové se ujímají diplomatické úlohy v rozhovorech o míru s afghánským Tálibánem.

M.K. Bhadrakumar, bývalý indický diplomat, píše o odmítnutí Tálibánu vést jednání s kábulskou vládou. Tálibán je ovšem připraven na další kolo jednání s USA.

Bhadrakumar pro Asia Times uvádí prohlášení vedení Tálibánu, které říká, že se Tálibán zapojuje do jednání s USA tak, aby byla ukončena okupace Afghánistánu. Očividně se tedy vedení Tálibánu nepřihlásilo k možnosti jednání mezi ním a afghánskou vládou.

Prozatím se ale prohlášení Tálibánu nevěnuje dalšímu návrhu, který předložila Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, a sice tříměsíčnímu příměří. Tálibán zatím návrh neodmítl, ale zřejmě bude reagovat dle vývoje jednání se zvláštním americkým vyslancem Chalílzadem.

Návrh na příměří se objevil v amerických médiích vedle informace, že možná dojde ke stažení 7000 amerických vojáků z Afghánistánu.

Další jednání se zvláštním americkým velvyslancem je naplánováno na leden. Opatrně formulované prohlášení Tálibánu, dovozuje bývalý indický diplomat, dává tušit, že Tálibán je připravený ke kompromisu, pokud dojde ke snížení počtu amerických vojáků v zemi. Ovšem odmítnutí hovorů s afghánskou vládou vyvolává v Kábulu vztek. Kábul se dívá na intenzivní jednání mezi Tálibánem a USA se znepokojením. Prezident Ghání posiluje anti-tálibánské postoje ve vládě, nemluvě o tom, že chce být znovu zvolen.

Je ovšem možné, že Tálibán názor na jednání s Kábulem změní. Koneckonců král Salmán a afghánský prezident si již volali. Ghání řekl, že setkání na saúdské půdě považuje za „dobrý krok a začátek pro další postup“. Král slíbil využít své autority ve prospěch míru a stability v Afghánistánu. Že by se právě Saúdové měli chopit vyjednávání o míru v Afghánistánu v řadě míst radost nevyvolá – od Dauhá po Teherán a Ankaru. Intenzivní diplomatickou aktivitu vyvíjí také Pákistán, který se pohybuje mezi Dauhá a Teheránem, naplánovaná je návštěva Turecka.

Ze saúdské perspektivy se jedná o chytrý tah, který ukazuje, že jejich vazba s USA je odolná i vůči takovým událostem, jako byla vražda Džamála Chášukdžího. I z amerického pohledu je role Saúdů těžko nahraditelná. Saúdové a Tálibán se znají dlouho a vedení Tálibánu nemůže ignorovat náboženskou spřízněnost.

Jednání v Saúdské Arábii budou klíčová a ukáží přístup k mírovému uspořádání po konfliktu, který trvá již 17 let. Důležité je, aby Tálibán i Pákistán věděl, že není možno realisticky očekávat, že se dostane k moci a udrží ji bez podpory západních mocností, zejména USA.

Jenže čas běží i pro Trumpa, píše Bhadrakumar. Odložení afghánských prezidentských voleb, které původně měly být dubnu, zvyšuje nejistotu v Kábulu. A to v době, kdy Tálibán dává jasně najevo, jak velkou část země kontroluje.

Bílý dům prozatím – vzhledem ke zprávám, které se objevily v médiích – uvedl, že Trump se ohledně stažení amerických vojáků z Afghánistánu nerozhodl a nedal zatím žádný pokyn ministerstvu obrany.

Dveře pro budoucí rozhodnutí jsou ale otevřené.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.