Balkanizace technologií poškodí USA

Nutit svět vybrat si v oblasti technologií mezi USA a Čínou bude ve skutečnosti znamenat výhru pro Čínu. Proč?

Bývalý americký ministr financí Henry Paulson varuje, že pokud USA donutí svět, aby si vybral mezi jimi a Čínou, pak se Čína bude radovat.

Huawei na černém seznamu – to může být rozsudek smrti nad touto firmou, tvrdí Paulson. Nevidí, jak by firma mohla přežít, ledaže dojde ke shodě mezi čínským a americkým prezidentem.

Jde ale o mnohem víc než o osud jedné firmy. Po třiceti letech globalizace se můžeme dočkat toho, že bude znovu vztyčena železná opona – v ekonomice. V jádru sporu mezi USA a Čínou stojí technologie a zamlžují hranici mezi ekonomickou konkurenceschopností a národní bezpečností. Bitva se vede o to, kdo bude mít hlavní technologie a kdo bude určovat standardy.

Tahle bitva může dopadnout tak, uvažuje Paulson, že část světa si vybere čínské standardy a technologie a část americké (západní). Jeden spor už se vede o to, kdo bude budovat sítě 5G.

Pokud začnou země jedna druhé vyřazovat technologie ze sítí, rozpadne se celý globální inovační ekosystém.

USA nejsou ve snadné situaci. Některé státy nebudou chtít jen tak přerušit své technologické vazby s Čínou. Plošné útoky USA povedou k tomu, že řada zemí je odmítne poslechnout. Vyspělé země se mohou vzdát všech čínských technologií, ale rozvojové země určitě po linii USA nepůjdou, a s nimi i někteří spojenci USA.

USA riskují izolaci. Zkušenost Huawei je precedent a bude mít obrovské následky. Řada firem se bude chtít od počátku USA vyhnout, vyhnout se americkým výrobním řetězcům – nebudou riskovat intervence americké vlády či přerušení existujících obchodních vztahů.

Američanům se jistě nelíbí čínské postupy, ani to, jak cenzurují internet. Ale globální inovace a konkurenceschopnost jsou neoddělitelné. Balkanizace technologií poškodí globální inovace a konkurenceschopnost nejen čínských, ale i amerických firem.

Američtí politici chtějí oslabit Čínu v pokročilých technologiích, jako je umělá inteligence. Ale protože se zatím soustředí na způsobení co největších škod Číně, už nedomýšlejí, co tyto kroky mohou znamenat pro USA.

Pokud se USA odpojí od Číny, od jejích vědců a inovátorů, oslabí tím svou schopnost inovovat. Čína naopak bude s ostatními zeměmi pokračovat kupředu, myslí si Paulson.

Mohlo by dojít i k tomu, že americké firmy se nebudou moci účastnit spolupráce v některých výrobních řetězcích a vědeckých projektech – pak už USA nebudou nejatraktivnější destinací pro investice.

Celý svět bude nyní upírat své zraky do Ósaky, kde se sejdou čínský a americký prezident, protože je tu ještě důležitější oblast než obchod, je to otázka technologií. Pro USA je to obrovská výzva, protože americká schopnost inovovat byla klíčovou americkou silou. Tuto sílu je nutno chránit, ne vztyčovat novou železnou oponu, která by USA oddělila od inovativních lidí a ekonomik.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.