Francie firmě Huawei nezakáže investice v zemi, bude ale chránit svoje bezpečnostní zájmy

Po britském plošném zákazu technologie čínské firmy z Francie zní, že se k podobnému kroku nechystá.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v úterý sdělil, že Francie neplánuje zakázat čínské technologické firmě Huawei investovat ve Francii. Velká Británie v uplynulém týdnu rozhodla, že technologii 5G čínské firmy v Británii zakáže a její zařízení musejí z britské sítě zmizet do roku 2027.

Francie podle Le Maireho slov nepočítá s celkovým zákazem technologie či zařízení firmy Huawei. Země ale bude chránit citlivá místa komunikačních sítí, tj. Francie bude chránit svoje národní bezpečnostní zájmy. Francouzský ministr financí pak řekl, že jeho země odsuzuje jednání Číny vůči svým muslimským obyvatelům, Ujgurům. Podle OSN a aktivistů je nyní v Číně drženo v detenčních centrech kolem milionu Ujgurů a muslimů. Čína tato centra popisuje jako místa prevence terorismu a extrémismu, jako školící střediska, ve kterých lidé získávají i nové dovednosti.

Kromě obratu v politice Velké Británie, která uplynulý týden rozhodla o zákazu technologie 5G od čínské firmy Huawei a její odstranění z britské komunikační sítě do roku 2027, Spojené státy minulý týden sdělily, že by mohly zavést vízová omezení pro čínské firmy jako je Huawei, které obvinily z porušování lidských práv.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.