Indie si zatím střeží svoji strategickou autonomii. Problémem je ale Čína

Nové Dillí udržuje vůči válce na Ukrajině neutrální postoj, což zklamalo evropské diplomaty. Rusko-čínské sbližování může změnit hru.

Článek Al-Džazíry sleduje vztahy Indie a Ruska v kontextu ukrajinské války a jejích důsledků. Některé země, například Německo, zcela změnily svoji obrannou a energetickou politiku ve snaze Rusko potrestat a zabezpečit hranice v Evropě. Jiné, jako třeba Indie, udržují relativně neutrální postoj vůči Rusku a jeho krokům.

Situaci ale poněkud změnilo zabití indického studenta v ukrajinském Charkově během ruské invaze.  Premiér Nárendra Módí je pod tlakem, aby odsoudil kroky Ruska. Politická opozice už dala jasně najevo, že Nové Dillí by mělo ruské kroky na Ukrajině jasně odsoudit a přestat verbálně balancovat.

Mezitím premiér Módí vedl rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a vyzval k okamžitému zastavení násilí.

Přesto se Indie na globální scéně dosud pětkrát v OSN  zdržela odsouzení ruského počínání a pouze zopakovala „závazek k zásadám Charty OSN, k mezinárodnímu právu a respektování suverenity a územní celistvosti všech států“.

Tato indická snaha o to balancovat mezi Ruskem a Západem zaskočila Evropskou unii. Podle všeho se evropští a ukrajinští diplomaté před klíčovým hlasováním v OSN snažili Indii přesvědčit o tom, aby přijala ostřejší postoj k Rusku. Věc diskutovali také prezident Francie Emmanuel Macron a Módí. Po Macronově telefonátu s Módím se v prohlášení vydaném francouzským velvyslanectvím v Indii uvádí, že se oba lídři dohodli na „zajištění neomezeného humanitárního přístupu“ na Ukrajinu a koordinaci řešení krize v Radě bezpečnosti OSN.

Indie se v posledních letech snažila o posilování spolupráce s EU vzhledem ke svým obavám ze vzestupu Číny. Indie a EU se nedávno dohodly na další spolupráci v oblasti bezpečnosti v Indickém oceánu a kyberbezpečnosti.

Evropané jsou nyní zklamaní indickým postojem k Rusku. Experti mají na celkovou situaci různé názory.

Garima Mohanová z Asijského programu německého Marshallova fondu Spojených států říká, že zatímco evropsko-indické vazby učinily v posledních letech velký pokrok, Indie možná bude muset přehodnotit svůj postoj k ruské invazi na Ukrajinu. Upozorňuje na to, že indická pozice není statická a mění se. Podobný názor sdílel i Anil Trigunayat, bývalý indický velvyslanec na Maltě, která je členem EU. Ten ale také upozornil na to, že rusko-čínské sbližování není pro Indii bez důsledků.

Rusko ocenilo současný indický postoj k válce na Ukrajině. Indie není v seznamu k Rusku nikoliv přátelských zemí (nikoliv přátelský není v ruském jazyce synonymem pro nepřátelský). Indie udržovala podobnou neutralitu v roce 2014 v případě anexe Krymu. Tato skutečnost vyplývá ze zvláštních vztahů mezi oběma zeměmi. V Indii považují Rusko za spolehlivého partnera, za zemi, se kterou nikdy nedošlo k žádné mezinárodní krizi a také za zemi, která je ochotna Indii podpořit při hlasování v OSN například v otázce Kašmíru.

Rusko jako hlavní strategický partner Indie vyvezlo v letech 2016 až 2020 do jihoasijského státu zbraně v hodnotě 6,6 miliardy dolarů. Bilaterální obchod mezi Indií a Ruskem za 8,1 miliardy dolarů mezi dubnem 2020 a březnem 2021 však není tak vysoký jako obchod mezi Indií a EU, který ve stejném období činil 62,8 miliardy eur (68,5 miliardy dolarů).

Pro Indii nicméně otázka zní: pokud se Čína více angažuje v ukrajinské krizi, podpoří Indie Západ? Peking zatím volil podobnou hru jako Indie: vyvažuje mezi Ruskem a Západem.

Čínský šéfdiplomat Wang I řekl poměrně jasně v únoru na jednání s EU, že Čína podporuje celistvost Ukrajiny, ale že by se měly řádně řešit bezpečnostní požadavky Ruska.

Rostoucí blízkost Ruska a Číny je nicméně něco, co je pro Indii zásadní. Putinova cesta do Pekingu a jeho jednání s čínským protějškem Si Ťin-pingem představovalo pro Nové Dillí důvod ke zbystření. Čína je bezprostřední hrozbou pro Indii, takže Indie nebude chtít Rusku vyhovět způsobem, který by ohrozil její národní zájmy. Indické postoje by mohl změnit tedy běh událostí, nikoliv rozhodnutí jiných zemí ohledně Ukrajiny. Evropský tlak na Indii tak nepřinese ovoce, protože země si příliš cení své strategické autonomie. Nicméně útok Ruska na nějakou členskou zemi NATO by Indii zřejmě přinutil k tomu, že by odsoudila to, co by se stalo novou světovou válkou, sdělil Al-Džazíře další expert Michael Kugelman z Wilsonova centru ve Washingtonu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.