Elon Musk chce zatočit s podvodníky na Twitteru

Nový majitel Twitteru Elon Musk začátkem listopadu oznámil, že bude trvale pozastaven jakýkoli účet na platformě, který se vydává za někoho jiného, než je. Co ho k tomu vedlo?

Zdá se, že celosvětovými médii ostře sledovaná kauza Elon Musk a jeho Twitter nemá konce. Proces nákupu sociální platformy americkým multimiliardářem skončil letos v říjnu s tím, že Musk dal veřejně najevo svůj úmysl mít Twitter bez falešných profilů, spamu a nesvobody vyjadřování a sám sebe prohlásil za „absolutistu svobodného slova“. „Twitter se musí stát zdaleka nejpřesnějším zdrojem informací o světě. To je naše poslání,” prohlašuje zakladatel mnoha úspěšných společností a vědeckých projektů. Na platformě ovšem jakékoliv Muskovy kroky a vyjádření vzbuzují velmi silnou a často negativní odezvu, která vyvrcholila v době, kdy se nejbohatší muž světa rozhodl zpoplatnit veškeré tzv. ověřené účty, tedy účty, u kterých je „odškrtnuto“, že jejich provozovatel je reálnou osobou. Takto by podle něj nemělo docházet především ke zneužívání slavných jmen. „Ověřené“ celebrity ovšem proti opatření spustily mohutné protesty, které demonstrují změnou svých Twitterových jmen parodicky právě na jméno Elona Muska.

Nový vlastník platformy se pak jejich formám protestu brání prostřednictvím vydávání varování, že: „Do budoucna bude jakýkoli Twitterový účet, který se bude zabývat předstíráním identity, aniž by bylo jasně specifikováno, že jde o „parodii“, trvale pozastaven,“ Uvedl také, že podobné účty budou nyní pozastaveny bez předchozích varování. „Jakákoli změna jména si reálně vynutí dočasnou ztrátu ověřeného zaškrtnutí,“ takto nekompromisně se vyjádřil nejbohatší muž světa. Pozastavený účet poté, co si dočasně změnila své jméno na „Musk“ měla kupříkladu komička Kathy Griffinová, která použila i multimiliardářovu profilovou fotku. „Domnívám se, že ne VŠICHNI moderátoři obsahu byli odejiti? Lol,“ vtipkovala poté Griffinová na Mastodon, alternativní platformě sociálních médií, kde si minulý týden založila účet.

I další americká hvězda, herečka Valerie Bertinelliová si podobně přivlastnila Muskovo jméno a dokonce zveřejnila sérii tweetů na podporu demokratických kandidátů (předtím, než se vrátila ke svému pravému jménu). O Muskovi je přitom známo, že podporuje americké republikány. „Bavila jsem se a myslím, že jsem se vyjádřila,“ napsala poté na Twitteru. Podle jejího názoru jsou ověřené účty za 8 dolarů „Muskovým způsobem demokratizace služby“. Získání ověřeného a zpoplatněného účtu Twitter Blue je zatím dostupné pro značku Apple v USA, Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu a Spojeném království, kdy bude služba spuštěna i pro Android však zatím řečeno nebylo.

Řada uživatelů byla novinkami na Twitteru pobouřena natolik, že již začali z platformy migrovat jinam a vyjadřovat se, že Muskovy personální změny společně s novou službou ověřování účtů by dohromady mohly vytvořit podmínky pro šíření dezinformací.  Mnoho společností pozastavilo reklamu na platformě kvůli obavám, že by se pod Muskem mohla stát méně  regulovanou. Yoel Roth, šéf pro bezpečnost a integritu Twitteru, tweetoval reakci, kde se snažil tyto obavy rozptýlit. K problematice uvedl, že zaměstnanci společnosti pro moderování obsahu v první linii byli skupinou nejméně zasaženou redukcí pracovních míst. Sám Elon Musk nato tweetoval, že nezbývá, než zrušit pracovní místa, „když společnost ztrácí více než 4 miliony dolarů denně“. Zaměstnancům, kteří přišli o práci, byl podle něj nabídnut tříměsíční plat jako odstupné.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.