Kluž jako zázračně se rozvíjející město Evropy dělá pokroky v automatizaci

Kluž je čtvrté největší město Rumunska ležící v tamním regionu Sedmihradsko. Město se v poslední době stalo jednou z nejrychleji rostoucích evropských ekonomik.  

Jinak též zvané Cluj-Napoca leží město Kluž na severozápadě Rumunska a pyšní se velkými úspěchy na poli inovací a rozvoje. Projekt Cluj’s Future for Work – „Budoucnost práce“ – se zaměřuje na tři pilíře činnosti: přizpůsobení učebních osnov, podnikatelské školení pro tvůrce a pomoc nejvíce znevýhodněným čtvrtím. „Myslím, že automatizaci je třeba vnímat jako příležitost, nikoli jako riziko,“ říká Ovidiu Cîmpean, manažer projektu a dodává, že v jeho rámci je tvořeno velkém množství pracovních míst s kreativní náplní. Během posledních dvou desetiletí se situace ve městě prudce zlepšila, a tak se zástupci klužského projektu rozhodli dále pracovat stejným způsobem a především se zaměřit na překlenutí propasti mezi znalostmi a nově vznikajícími technologiemi jako nutnou podmínku pro zachování potřebného růstu ekonomiky.

Jedním z prvních projektů vzdělávání v oblasti moderních technologií je tzv. Regional Centre of Excellence for Creative Industries a jeho tři laboratoře, které jsou uváděny jako příklad dobré praxe v rámci celé EU a jsou jedním z prvních projektů, které dosáhly tohoto úspěchu. Denně se zde vzdělává téměř 240 studentů, kteří přizpůsobují své dovednosti trhu práce a automatizaci. Jedna ze studentek, Teodora, právě díky tomuto vzdělávacímu programu šitému na míru našla práci u IT giganta – společnosti IBM. „Naučila jsem se spoustu nových nově vznikajících technologií, jako je virtuální realita, 3D design, vývoj her… Myslím, že v budoucnu budeme mít mnoho pracovních míst, která zahrnou inženýrství, technologii a automatizaci,“ říká. Celkový rozpočet projektu Budoucnost práce je 5,6 milionů eur a na jeho financování se kromě EU podílí také veřejný a soukromý sektor. Jedním z hnacích motorů projektu je kulturní a kreativní průmysl. Třetí osou projektu je pak sociálně-profesní inkluze romské komunity, zejména z pohledu zaměstnanosti a řešení sociální propasti. kde kupříkladu ve slumu v Pata-Rât, poblíž smetiště, žije více než 2500 lidí ve špatných a nehygienických podmínkách. Alex Fechete, facilitátor projektu, k tomu uvádí: „Přinesli jsme komunitě dva kontejnery se sprchami a také internet, aby mohli hledat práci. Také se nám podařilo přivést na šest měsíců autobusovou linku, takže přístup k zaměstnání je jednodušší.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.