Itálie: Di Maio sice neuspěl doma, ale Borrell mu zajistil teplé unijní místečko

Bývalému italskému ministru zahraničí Luigi Di Maiovi se bohatě vyplatila politická blízkost šéfdiplomatovi EU Josepu Borrellovi.

Loni to po neúspěchu v parlamentních volbách vypadalo na krkolomný konec politické kariéry Luigi Di Maia. Nyní se tento bývalý italský ministr zahraničí vrací na scénu. Z vůle komisaře EU pro zahraniční věci Josepa Borrella má zastávat funkci zvláštního zástupce Unie pro oblast Perského zálivu. Politický a bezpečnostní výbor EU 27. dubna Borrellovu personální nabídku bez rozpravy podpořil.

Di Maio se své funkce ujal 1. června, přičemž jeho počáteční mandát byl stanoven na období 21 měsíců. Můžeoslavovat svůj nový post a především nebývale vysoký plat a benefity.

Di Maiovo jmenování rozproudilo v posledních týdnech debatu. Forza Italia a Lega se všemožně snažily postavit proti bývalému ministrovi, kterého naopak hájila levice počínaje Demokratickou stranou. Podle Borrella „má Luigi Di Maio pro tuto funkci potřebný politický profil na mezinárodní úrovni“.

Někteří to ovšem vidí jinak, například Maurizio Gasparri za stranu Forza Italia to okomentoval slovy: „S hrůzou sleduji postupy jmenování naprosto neschopné osoby, jako je Di Maio, zástupcem EU pro Perský záliv. To, že tato osoba může převzít takovou odpovědnost, je znepokojující skutečnost, která Evropskou unii diskvalifikuje.“ Kritika přišla loni i od novin Le Monde, mělo jít „o případ recyklace, který vyvolává otázky jak v Bruselu, tak v Římě“. „Jako ministr zahraničí neměl dobré vztahy a není vnímán jako osobnost s váhou,“ uvedla tehdy Cinzia Biancová, expertka na Záliv v Evropské radě.

V čem bude Di Maiova práce spočívat a kolik si vydělá?

Země Perského zálivu, tedy Saúdská Arábie, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Omán, Jemen a Spojené arabské emiráty, budou mít poprvé v historii svého zástupce pro politiku EU.

Operativní role těchto představitelů EU je diplomatická a politická, s regionálním významem a specifická pro jednotlivé oblasti práce. Například v případě Di Maia by měly být pro bývalého ministra hlavními tématy energetika a bezpečnost. V čele s otázkou plynu a choulostivé blízkosti íránské teokracie.

A jaká čeká Di Maia odměna?

„Příspěvek by se mohl pohybovat kolem 12 000 eur čistého měsíčně, s daňově zvýhodněným režimem a celkovým pokrytím personálních výdajů,” upřesnil loni v listopadu list Il Sole 24 Ore.

Výrok Di Maia z roku 2018 „porazíme chudobu“ se hodil listu Il Giornale: „Bývalému vůdci Hnutí 5 hvězd se konečně podařilo porazit chudobu (ale jen pro sebe)“. Čímž noviny narážejí na skutečnost, že Di Maio pochází z neapolského regionu, kde je obrovská nezaměstnanost mladých.

Ilustrační foto: Ministero degli Affari Esteri, CC BY 3.0 IT, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.