Ukrajina omezí dovoz z Polska a Maďarska, pokud nezruší obilné embargo

Ukrajinské obilí opět vyvolává kontroverze…

„Ukrajina podává u Světové obchodní organizace žalobu na Polsko, Maďarsko a Slovensko kvůli jednostrannému omezení dovozu ukrajinských zemědělských produktů a zároveň nabízí kompromisní scénář,“ uvedl na Telegramu ukrajinský předseda vlády Denys Šmyhal.

„Rusko denně útočí na naše přístavy, ničí infrastrukturu, napadá zemědělské podniky a těžební pole. Další blokování našeho zemědělského vývozu sousedními zeměmi zasáhne ukrajinskou ekonomiku, finance, daňové příjmy a pracovní místa. Taková blokáda by také nahrála ruskému plánu na vyvolání další celosvětové potravinové krize,“ napsal dále a vyzývá ukrajinské sousedy, „aby upustili od škodlivých a nezákonných omezení a politického populismu a zahájili konstruktivní dialog, který bude skutečně prospěšný pro všechny.“

Jak informovala agentura Ukrinform, v květnu 2023 Evropská komise zakázala dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnice z Ukrajiny do Bulharska, Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska na naléhání těchto zemí. Dne 5. června byl zákaz prodloužen do 15. září 2023.

Dne 15. září Evropská komise oznámila, že EU neprodlouží dočasná omezení na ukrajinské obilí. V návaznosti na to Polsko, Maďarsko a Slovensko oznámily své rozhodnutí blokovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů a přestaly se účastnit koordinační platformy zřízené pod záštitou EK za účelem řešení této otázky.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.