Role satelitů v zahraniční politice EU

Satelitní středisko EU (SatCen) hraje klíčovou roli při informování aktérů zahraniční politiky EU pomocí podrobných satelitních snímků.

V zahraniční politice je k tomu, abychom věděli, co dělat, zapotřebí mít přístup k nejlepším informacím o tom, co se děje na místě, upozornil unijní šéfdiplomat Josep Borrell ve svém příspěvku na portálu Evropské služby pro vnější činnost.

SatCen pracuje všude tam, kde jsou v sázce naše zájmy, píše dále Borrell. Během krize v Súdánu na začátku tohoto roku byl SatCen velmi užitečný při pomoci s koordinací evakuace evropských občanů z Chartúmu. Středisko také podporuje správu hranic EU společně s agenturou Frontex, například na hranicích mezi Polskem a Běloruskem. Po celém světě SatCen podporuje mise a operace EU, od boje proti pirátství až po boj proti nelegálnímu obchodu se zbraněmi; nebo pomáhá s humanitární pomocí v reakci na mimořádné události, jako byl výbuch v přístavu v Bejrútu v roce 2020.

SatCen má nyní 31 let zkušeností a lze jej označit za příklad „strategické autonomie EU v praxi“. Poskytuje nám vlastní geoprostorové zpravodajské analýzy. Díky tomuto středisku mají orgány EU a členské státy přístup k rychlým, špičkovým, autonomním a spolehlivým analýzám založeným na komerčních a vládních družicových datech, přičemž pracují ve stále užší součinnosti s evropským kosmickým průmyslem. Díky tomu nám SatCen pomáhá přijímat lepší a informovanější rozhodnutí.

Poptávka po produktech SatCen výrazně vzrostla, zejména po ruské agresi proti Ukrajině. Jen pro představu: od roku 2010 se výroba a produkce produktů SatCen zvýšila desetinásobně. Jen v letošním roce již vydala více než 4 000 produktů, z toho více než 80 % za méně než 24 hodin.

Podle Borrella je nutné zajistit, „aby SatCen zůstal na špičce geoprostorových zpravodajských technologií a aby se mohl spolehnout na autonomní a bezpečný přístup k různým zdrojům dat“.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.