Ceny cukru na celém světě masivně vzrostly

Ceny cukru v posledních letech velmi vzrostly, a to nejen kvůli špatné úrodě. Důvody jsou různé a do značné míry souvisejí s celosvětovým obchodem.

Cukr je globální produkt. Největšími producenty jsou Indie a Brazílie. S určitým odstupem pak následuje EU s odlišným zdrojem suroviny, protože pouze 20 % celosvětově vyrobeného cukru se získává z cukrové řepy, zbytek, a tedy lví podíl, z cukrové třtiny, uvedla německá Tagesschau. Ceny na celém světě masivně vzrostly kvůli špatné úrodě, ale také kvůli výraznému nárůstu poptávky. Po sladkostech a sladkých nápojích je celosvětově vysoká poptávka – zejména v rozvíjejících se zemích, kde jsou nealkoholické nápoje někdy levnější než čistá pitná voda.

Od roku 2020 vzrostla cena třtinového cukru o 54 % a cena cukru v EU dokonce o 56 %. V Německu je obzvláště drahý.

EU navíc svůj cukr chrání. Cla zajišťují, že zahraniční třtinový cukr zůstává drahý – a domácí cukr tak konkurenceschopný. To by se však mohlo změnit, říká Martin Brückner z komoditní databáze Matflixx: „EU se snaží uzavřít dohodu o volném obchodu s Mercosurem. Ta bude zahrnovat i zemědělské produkty a cukr, což znamená, že se pravděpodobně zvýší kvóty, tedy množství, které lze dovážet bez cla.“

Brazílie (člen Mercosuru) produkuje 350 000 tun cukru ročně – všechno se však neprodá na světovém trhu. Dvě třetiny vyrobeného cukru se spotřebují v samotné zemi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.