„Collateral Damage“: Probíhá kampaň na podporu Juliana Assange

Novináři, publicisté a whistlebloweři musí být chráněni, protože vykonávají zásadní službu společnosti.

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) zahájila novou globální komunikační kampaň v rámci svého dlouhodobého úsilí o propuštění vydavatele serveru WikiLeaks Juliana Assange.

Slogan kampaně „Collateral Damage“ (vedlejší škody) odkazuje na nebezpečí, které stíhání Assange ze strany americké vlády představuje pro média po celém světě, a také na právo veřejnosti na informace. Připomíná také video „Collateral Murder“, které bylo mezi uniklými materiály zveřejněnými serverem WikiLeaks v roce 2010 a odhalilo útok amerického vojenského vrtulníku Apache ze vzduchu na předměstí Bagdádu, při němž zahynul nejméně tucet civilistů včetně dvou novinářů agentury Reuters.

RSF zahájila tuto kampaň necelý týden před státní návštěvou australského premiéra Anthonyho Albanese ve Washingtonu, kde ho ve dnech 23. až 26. října přijme americký prezident Joe Biden. Oba představitelé byli vyzváni, aby využili této příležitosti k nalezení diplomatického řešení Assangeova případu.

Čestné občanství Říma a ocenění

Aktuálně se dostává Julianu Assangeovi velké pozornosti. Například Řím se stal prvním hlavním městem na světě, které mu udělilo čestné občanství, jak informoval italský zpravodajský portál skytg24. „Mnoho měst po celém světě se angažuje, protože chtějí tohoto muže chránit a zabránit jeho vydání do USA. Je to mučedník,“ okomentovala událost bývalá starostka Říma Virginia Raggiová.

Z Norska přišlo oznámení, že Assangeovi byla udělena Ossietzkého cena za rok 2023, tu získal jako „uznání za svou kritickou žurnalistiku a za své odhodlání odhalovat zneužívání moci a válečné zločiny“.

Další cenu převezme 22. října v Berlíně Assangeova manželka Stella, jedná se o Cenu Konrada Wolfa, kterou uděluje Akademie umění (Akademie der Künste).

„Julian Assange svou prací a postoji zaměřil naši pozornost na nezákonné jednání státu, nespravedlnost, vraždy a válečné zločiny – věci, které měly zůstat v temnotě, skryté a zastřené před zraky veřejnosti, před občany – před námi. Assangeova práce vedla k odhalení peněžních toků mocných osobností, skrytých účtů a oficiální e-mailové korespondence, odhalila snímky zavražděných neozbrojených civilistů a novinářů v Iráku příslušníky americké armády, odhalila svévolné zabíjení civilistů v Afghánistánu a projekty tajných služeb zaměřené na manipulaci s veřejným míněním, vynesla na světlo ponižování a mučení na upomínkových fotografiích pořízených rozesmátými pachateli ve věznici Abú Ghrajb a odhalila nelidské podmínky stále fungujícího vězeňského střediska na námořní základně Guantánamo na Kubě a připomněla nám, co znamená waterboarding. Seznam by mohl pokračovat. WikiLeaks Juliana Assange zveřejňuje informace o této (naší) realitě, abychom si ji jako občané mohli uvědomit a zaujmout k ní stanovisko,“ uvádí se v prohlášení poroty.

Nejsou to jen ocenění, která vzbuzují zájem o případ zakladatele WikiLeaks.

Setkání s rodinnými příslušníky

Ve švýcarském Luganu se ve čtvrtek 19. října konala přednáška s rodinnými příslušníky Juliana Assange, přítomna byla jeho manželka Stella, otec (John Shipton) a bratr (Gabriel Shipton). Bylo také možné exkluzivně zhlédnout putovní bronzové soušoší „Anything to Say? A monument to courage“, které vytvořil Davide Dormino a která již procestovala celou Evropu a dokonce i Austrálii. Je to umělecké dílo, které zobrazuje tři „whistleblowery“ Edwarda Snowdena, Juliana Assange a Chelsea Manningovou, v instalaci vyobrazené stojící na třech židlích vedle čtvrté, která je však prázdná, připravená k obsazení členy veřejnosti, právě proto, aby se vytvořil „vztah“ mezi sochou a lidmi, kteří se s ní setkají.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.