Nejvýznamnější poskytovatelé síťové infrastruktury na světě

S tržním podílem 27 % v segmentu síťové infrastruktury předstihla společnost Huawei v roce 2020 své evropské a americké konkurenty.

S rychlým rozvojem IT technologií a jejich směřováním k masovému rozšíření sítí 5G, internetu věcí a cloud computingu se mění i komponenty usnadňující síťové připojení poskytovatelů služeb a podnikových uživatelů, upozornil web Statista. Podle prognóz Statista Market Insights budou mít „hardwarové prostředky, které umožňují kabelové a bezdrátové síťové připojení, komunikaci, provoz a správu, jakož i přístup k telekomunikační síti a internetu“ v roce 2023 celosvětovou hodnotu přibližně 192 miliard dolarů.

Odhaduje se, že většina této hodnoty je vázána na sítě poskytovatelů služeb zahrnující směrovače a přepínače, operátorskou IP telefonii, širokopásmový přístup a mikrovlnný přenos. Pokud se podíváme na to, kdo ovládá největší části trhu, zjistíme, že jedna společnost všechny předčí – i když to není bez kontroly.

S tržním podílem 27 % v segmentu síťové infrastruktury předstihla společnost Huawei v roce 2020 své evropské a americké konkurenty s marží deset a více procent. Čínská společnost je již nějakou dobu v čele vývoje robustní technologie 5G, ačkoli některé země, jako například Spojené státy, zavedly zákazy vývozních licencí, zakázaly nebo důrazně nedoporučily prodej chytrých telefonů Huawei a vyloučily společnost ze svých plánů na rozšíření a vybudování síťových kapacit 5G z obavy ze špionáže ze strany čínské vlády a umožnění přístupu zahraničních agentů ke kritické infrastruktuře.

Mezi další klíčové hráče na trhu síťové infrastruktury patří americký telekomunikační gigant Cisco a Motorola Solutions a japonská společnost NEC. V Evropě jsou na seznamu také finská Nokia a švédská Ericsson. Ačkoli by tržní podíly mohly naznačovat opak, evropští poskytovatelé telekomunikačních služeb a síťové infrastruktury zažívají těžké časy. Dne 19. října oznámila společnost Nokia svůj plán propustit 14 000 zaměstnanců, tj. 16 % celkové pracovní síly, v souvislosti s neuspokojivými výsledky za třetí čtvrtletí, čímž se přidala k řadě technologických společností, které v posledních měsících propustily velké množství svých zaměstnanců. Společnost Ericsson, která se umístila na čtvrtém místě v podílu na světovém trhu, propustila v únoru 8 500 zaměstnanců a dalších 750 v červenci letošního roku.

Celosvětový podíl poskytovatelů síťové infrastruktury na trhu. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.