Čína při Scholzově návštěvě Pekingu odmítá „teorii“ o nespravedlivých dotacích na výrobu fotovoltaiky

Čínský premiér označil obvinění Evropy z nadměrných kapacit Číny v klíčových technologiích, jako jsou solární panely, za nepodložená.

„Teorie“ o nekalé soutěži neobstojí a Čína pouze využívá svých národních výhod k dodávkám výrobků, které svět potřebuje ke splnění svých klimatických cílů, tvrdil Li Čchiang během návštěvy německého kancléře Olafa Scholze. Scholz prohlásil, že Německo neusiluje o žádné oddělení od Číny v oblasti obchodu, ale zdůraznil, že Evropa má právo zvýšit odolnost svých vlastních výrobců, uvedl web Clean Energy Wire.

Čínský premiér Li Čchiang odmítl kritiku obchodních praktik své země, které podle evropských společností narušují trhy se solárními panely a dalšími výrobky tím, že dotují obrovské nadměrné kapacity, které podkopávají hospodářskou soutěž. Li po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v čínském hlavním městě Pekingu uvedl, že „teorie o čínských nadměrných kapacitách“ postrádá širší perspektivu.

„Tvrzení, že výhody čínského průmyslu jsou tvořeny dotacemi, neodpovídá skutečnosti,“ řekl a uvedl, že „přiměřené nadměrné kapacity“ by vedly k „úplné konkurenci a přežití nejsilnějších“. Komparativní výhody ve výrobě, které mají jednotlivé země, by mohly být vzájemně výhodné, pokud by byly zakotveny ve spolupráci, řekl Li. „Neměli bychom svévolně posuzovat, která země má nadkapacity,“ uzavřel. Svět na cestě k uhlíkové neutralitě stále potřebuje „masivně více“ instalací fotovoltaických elektráren, řekl Li.

Tvrdil, že dotace v Číně jsou v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a nijak zásadně se neliší od „současné praxe“ v mnoha jiných zemích. „Produkty v oblasti obnovitelných zdrojů energie jsou natolik konkurenceschopné, protože jsme dlouhodobě investovali do výzkumu a vývoje a následně nashromáždili technické kapacity,“ řekl. Číně navíc pomohla její rozsáhlá průmyslová základna, vnitřní trh a obrovská pracovní kapacita. „Proto máme tuto komplexní konkurenceschopnost nebo výhodu,“ zdůraznil.  Dodal však, že čínské společnosti mohou v otevřené tržní soutěži také zkrachovat, což se již stalo, zejména v odvětví obnovitelných zdrojů energie.

Zástupci odvětví označují nadprodukci a dumping výrobků z Číny za jeden z hlavních důvodů, proč se německým a evropským výrobcům fotovoltaických článků nedaří těžit ze současného celosvětového rozmachu solární energetiky. Úspěch Číny při zásobování západních odběratelů moderními technologiemi již dříve vážně zasáhl začínající fotovoltaický průmysl v Německu. Instituty ekonomického výzkumu varovaly, že asijská hospodářská těžká váha by mohla podkopat pozici Německa jako předního vývozce i v oblasti jiných technologií, například pokud jde o větrné turbíny nebo osobní automobily v souvislosti s přechodem na elektromobily.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.