Brazílie zaznamenala nejvíce lesních požárů za posledních deset let

V Brazílii došlo v roce 2020 celkem k 222 798 požárům.

Lesních požárů bylo v Brazílii nejvíce za posledních deset let, z toho téměř polovina v Amazonii, což je rekordní roční nárůst o 12,7 %, podle statistik zveřejněných Národním institutem pro vesmírný výzkum (INPE – Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) .

V brazilské Amazonii došlo k 103 000 požárům, což představuje meziroční nárůst o téměř 16 % z celkového počtu 222 798 na celém brazilském území v uplynulém roce, zdůrazňuje zpráva INPE, která se odkazuje na satelitní snímky ze sledování lesních požárů a odlesňování.

Toto číslo zahrnuje také více než 22 000 požárů v oblasti Pantanalu, která se nachází na jihu Amazonie. Je to útočiště biologické rozmanitosti a největší mokřad na planetě, zničený téměř na čtvrtině povrchu se 120% nárůstem požárů v 2020.

Situace se od doby, kdy byl zvolen krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro zhoršila ve prospěch otevření chráněných oblastí a domorodých území těžbě a zemědělství. (Interaktivní mapa ilegální těžby zde).

Odlesňování v Amazonii v letech 2000 až 2018 dosáhlo 513 016 km2, což je oblast velká jako Španělsko; došlo ke zničení 8 % z největšího tropického pralesa na světě, uvedla Amazonská sociálně-environmentální geografická informační síť (RAISG – Red Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciad; online mapa) v prosinci 2020.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.