Éra Merkelové končí. Kdo stane v čele CDU?

Éra Angely Merkelové končí a CDU potřebuje nový profil. Budoucí šéf partaje převezme funkci v hluboké krizi. Za pár dní budou kostky vrženy.

Když bylo na kongresu v Hamburku koncem roku 2018 oznámeno vítězství Annegret Kramp-Karrenbauerové v boji o vedení strany CDU, příznivci Friedricha Merze zkameněli. Dodnes říkají, že jim trvalo mnoho týdnů, než se vzpamatovali ze zklamání.

Avšak příznivci Friedricha Merze už dlouho pociťují druhou příležitost. Nešťastná přechodná předsedkyně AKK (Annegret Kramp-Karrenbauerová) bude brzy ve vedení strany historií. Musí být zaplněno vakuum, které po sobě (a svojí předchůdkyni Merkelové) zanechala.

Merkelová je nenáročná a zároveň autoritářská

CDU potřebuje znovu jasný profil a ten může dodat Friedrich Merz, míní historik Andreas Rödder. Podle Röddera je rozhodnutí o budoucím předsedovi CDU významné i mimo stranu. „V těchto volbách jde o něco více než o budoucnost CDU.“

„Toto je volba směru nejen pro stranu, ale také pro Německo a Evropu,“ uvedl profesor, který vyučuje na univerzitě v Mohuči, pro Tagesspiegel. CDU potřebuje „rozpoznatelný obsahový profil“ a musí „znovu získat svou politickou šíři“. Budoucí předseda musí přinést německý příspěvek k politické strategii pro Evropu.

Je „jedinečným úspěchem“, že vládu po čtyři legislativní období vedla dlouholetá šéfka strany a kancléřka Angela Merkelová. „Cena, kterou za to CDU platí, je ztráta podstaty, protože Merkelové receptura moci spočívala v přizpůsobení se červeno-zelenému (rot-grün) mainstreamu,“ uvedl Rödder, který je sám členem CDU:

„Merkelové asymetrická demobilizace voličů vedla k uklidnění politické veřejnosti a v důsledku toho k vzestupu Alternativy pro Německo (Afd).“ Merkelová je považována za klidného krizového manažera, ale „opakovaně činila náhlá rozhodnutí a změny směru,“ uvedl historik a dodal: „Je nenáročná a zároveň autoritářská.“

Rödder má za to, že Friedrich Merz „je kandidátem, který s největší pravděpodobností dokáže vytvořit výrazný profil obsahu CDU v post-Merkelové éře, tj. pro 20. léta 21. století.“ Merz by mohl nabídnout CDU „silnou evropskou politickou a geostrategickou orientaci“ a mohl by „ji znovu posílit jako stranu regulační politiky“.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.