Historický okamžik: V čele Světové obchodní organizace bude stát poprvé žena

Nigerijská ekonomka Ngozi Okonjo-Iwealaová byla jmenována generální ředitelkou Světové obchodní organizace. Nastupuje tak do funkce v době, kdy obchodní spor mezi USA a Čínou dosáhl svého vrcholu.

Až se Ngozi Okonjo-Iwealaová 1. března ujme funkce, stane se první ženou a první Afričankou, která bude na postu generálního ředitele Světové obchodní organizace (World Trade Organization – WTO).

„Ngozi je jednou z nejkvalifikovanějších osob pro tento konkrétní post,“ řekl Shamsudeen Usman. „Takže jí přeji úspěch.“ V roce 2011 Okonjo-Iwealaová a Usman zastávali ministerské funkce v nigerijské vládě za prezidenta Jonathana Goodlucka.

Na scénu přicházejí kompetentní ženy

Okonjo-Iwealaová má širokou podporu také ze strany Evropské unie, Africké unie, Číny, Japonska a Austrálie. Nebyla však kandidátkou předchozí americké vlády za prezidenta Donalda Trumpa. Díky tomu byl rozhodovací proces obtížný; volba generálního ředitele vyžaduje shodu všech členů WTO. „Jsem si jistý, že odvede vynikající práci, stejně jako na mnoha pracovních pozicích, které doposud zastávala,“ řekl o své kolegyni Usman, bývalý nigerijský ministr pro národní plánování.

„Vaše jmenování vnímám jako potvrzení kompetencí a vůdčích schopností afrických žen a toho, že africké ženy dosahují vynikajících výsledků navzdory systematickým překážkám, kterým čelí,“ řekla Fadumo Dayibová, první kandidátka v prezidentských volbách v Somálsku.

Afričané mají mít své místo u stolu globálních hráčů

Nigerijský ekonom Tunji Andrews souhlasí. Říká, že mezinárodní společenství si konečně uvědomuje, že Afričané mají své místo u stolu globálních hráčů. „Lidé na celém světě si brzy řeknou, pojďme do takových rolí zapojit více Afričanů, nejen v pozicích pro udržení míru, ale i tam, kde jsou vyžadovány intelektuální schopnosti a zkušenosti.“ Andrews je zakladatelem Awabah Nigeria, organizace se sídlem v Lagosu, která poskytuje mikroúvěry.

Během svého druhého funkčního období ve funkci ministryně financí byla Okonjo-Iwealaová „hybnou silou rozvoje reformních programů, které pomohly zlepšit vládní transparentnost a stabilizovat ekonomiku,“ uvádí americký časopis Forbes, který ji v roce 2015 zařadil mezi 50 nejvlivnějších žen na světě.

Zotavení z pandemie jako priorita

Okonjo-Iwealaová uvedla, že klíčovou prioritou pro ni bude spolupráce s členy WTO při rychlém řešení ekonomických a zdravotních důsledků pandemie COVID-19.

„Je mi ctí, že jsem byla vybrána členy Světové obchodní organizace jako generální ředitelka,“ řekla Okonjo-Iwealaová. „Silná WTO je zásadní, pokud se chceme plně a rychle zotavit z devastace způsobené pandemií COVID-19. Těším se na spolupráci s členy WTO při formování a provádění politických opatření, které potřebujeme, aby se globální ekonomika znovu rozběhla. Organizace čelí mnoha výzvám, ale díky spolupráci můžeme společně učinit WTO silnější, svižnější a lépe se přizpůsobit realitě dneška. “

Rozhodnutí Generální rady WTO následuje po měsících nejistoty, které vyvstaly, když se Spojené státy zpočátku odmítly připojit ke konsensu ohledně Okonjo-Iwealaové a vyjádřily svou podporu ministryni obchodu Yoo Myung-hee z Jižní Koreje. Avšak po rozhodnutí Myung-hee z 5. února stáhnout svou kandidaturu, administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Joe Bidena upustila od námitky a místo toho oznámila, že Washington rozšířil svou „silnou podporu“ kandidatuře Okonjo-Iwealaové.

Okonjo-Iwealaová studovala na Harvardu a vystudovala MIT (Massachusetts Institute of Technology). Sedí ve správních radách TwitteruStandard Chartered Bank. Je také předsedkyní Gavi, Globální aliance pro očkování, jejímž cílem je zajistit, aby rozvojové země měly nezbytný přístup k vakcínám COVID-19.

Okonjo-Iwealaová proto „přinese v nové práci působivé vyjednávací a vůdčí schopnosti, aby dokázala čelit současným klíčovým problémům planety,“ říká Amara Nwankpa z nigerijské Iniciativy pro veřejnou politiku. „Je to přesně ta pravá osoba, kterou svět v této bouřlivé době potřebuje pro mezinárodní obchod.“

Psali jsme:

 

Knižní tipy a publikace WTO:

  • The World Trade Organization: A Very Short Introduction (2005)
  • Právo Světové obchodní organizace a další kapitoly z mezinárodního a ekonomického práva (2012)
  • The History and Future of the World Trade Organization (2013)
  • The World Trade Organization (2014)
  • The World Trade Organization: A Beginner’s Guide (2015)
  • The Law and Policy of the World Trade Organization: Text, Cases and Materials (2017)
  • World Trade Report 2018: The future of world trade – How digital technologies are transforming global commerce (2018)
  • World Trade Report 2019 : The future of services trade (2019)
  • World Trade Report 2020: Government policies to promote innovation in the digital age (2020)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.