Belgie obrací pozornost k malým modulárním reaktorům

Zatímco některé země uvádějí do provozu nové jaderné elektrárny, Belgie má v plánu je uzavřít.

Belgie do roku 2025 uzavře všech sedm svých jaderných reaktorů, ale nezavře dveře jaderné technologii nové generace, oznámila minulý týden koaliční vláda. Vládní zdroj uvedl, že dohoda, které koalice dosáhla, zahrnuje dohodu o „investicích ve výši přibližně 100 milionů eur do malých modulárních reaktorů“.

Postupné vyřazování jaderné energie je v belgickém právu zakotveno od roku 2003. Konečné datum je rok 2025, což je cíl, který se současná vláda zavázala splnit při svém nástupu do funkce v říjnu 2020, ale tato otázka rozdělila vládní koalici sedmi stran složenou ze zelených, socialistů a liberálů premiéra Alexandra De Croo.

Belgické jaderné elektrárny, které spravuje francouzská energetická společnost Engie, zajišťují téměř polovinu výroby elektřiny v zemi.

Uzavření jaderných elektráren je sice naplánováno již na rok 2025, ale „očista“ jaderné výroby bude trvat ještě dlouho po přelomu století. A bude stát mnoho miliard. Předběžný odhad činí více než 40 miliard eur a je rozložen do několika desetiletí.

Ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová chce záruky, že společnost Engie Electrabel bude mít ve své pokladně dostatek prostředků na financování demontáže jaderných elektráren a likvidaci jaderného odpadu. Chce, aby byl dohled nad tímto miliardovým zákonem právně ukotven.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.