Nová hrozba pro evropský rozmach baterií

Někteří zákonodárci EU usilují o to, aby bylo lithium zařazeno mezi nebezpečné látky. Tento krok se setkává s odporem ze strany výrobců baterií a kovů.

Vzhledem k tomu, že celosvětová poptávka po bateriích bude zřejmě i nadále růst v souladu s růstem trhu s elektrickými vozidly a projekty obnovitelných zdrojů energie, Evropská unie možná brzy přikročí ke změně a označí lithiové baterie za škodlivé pro člověka. Zatímco výrobci baterií a kovů proti tomuto kroku bojují, některé evropské země se pouštějí do investic do baterií, což svědčí o široké podpoře růstu bateriového průmyslu v celém regionu, informoval web oilprice.com.

Mnozí odborníci se obávají, že pokud Evropská unie klasifikuje lithium jako nebezpečnou látku, mohlo by to zpozdit pokrok v rozvoji zelené energie. Aktuální snaha napříč Evropou zajistit energetickou bezpečnost rychlým odklonem od fosilních paliv směrem k obnovitelným zdrojům energie by tak byla ztížena.

Sedm průmyslových skupin – Evropská asociace pro recyklaci baterií, Evropská rada pro geotermální energii, Eurobat, Eurometaux, Euromines, Mezinárodní lithiová asociace a Recharge – zaslalo zákonodárcům EU dopis, v němž vyjadřují své „hluboké znepokojení“ nad návrhem výboru pro hodnocení rizik Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), jehož cílem je označit tři sloučeniny lithia jako nebezpečné pro lidské zdraví. Mezi tyto sloučeniny patří uhličitan lithný, chlorid lithný a hydroxid lithný. Očekává se, že konečné rozhodnutí bude přijato koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023.

Odborníci z odvětví však tvrdí, že vědecké důkazy, na jejichž základě bylo rozhodnutí přijato, jsou nedostatečné. Klasifikace sice neznamená zákaz dovozu lithiových výrobků, ale mohla by znamenat vyšší ceny kvůli přísnějším předpisům pro zpracování, balení a skladování. Toho by ovšem mohly využít země nezatížené těmito předpisy k posílení své konkurenceschopnosti.

Celý článek je dostupný zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.