Putin pokládá NATO za přežitek studené války

Putin poskytl před setkáním s Bidenem rozhovor americké televizi NBC. Hovořilo se o hackerských útocích v USA připisovaných Rusku, o případu Navalný a dalších tématech.

V rámci našeho informačního servisu přinášíme krátký výtah z interview (úplný přepis si můžete přečíst v angličtině zde).

***

Summitu Biden-Putin předcházela účast amerického prezidenta na setkáních G7NATO. Novináře Keira Simmonse zajímal názor ruského prezidenta Vladimira Putina právě na Bidenovu účast v kontextu jejich schůzky v Ženevě a také proto, že Rusko bylo dříve součástí formátu G8.

Putin to okomentoval slovy: „Na tom, že se prezident Biden setkává se svými spojenci, není nic neobvyklého. Na setkání skupiny G7 není nic neobvyklého. Víme, co je G7. Byl jsem tam při mnoha příležitostech. Vím, jaké jsou hodnoty na tomto fóru.

Když se lidé sejdou a o něčem diskutují, je to vždycky dobré. Je to lepší než se nesejít a nediskutovat. Protože i v rámci G7 existují záležitosti, které vyžadují trvalou pozornost a zvážení, protože existují (jakkoli se to může zdát zvláštní) rozdíly.

Co se týká NATO, mnohokrát jsem řekl: Je to přežitek studené války. Je to něco, co se zrodilo v oblasti studené války. Nejsem si jistý, proč stále existuje.

Byly doby a mluvilo se o tom, že se tato organizace změní. Nyní se na to tak trochu zapomnělo. Předpokládáme, že se jedná o vojenskou organizaci. Je to spojenec USA. Jednou za čas má smysl se setkat se svými spojenci, i když si mohu udělat představu o tom, jak tam probíhá diskuse.

Je zřejmé, že o všem se rozhoduje na základě konsensu. Existuje však jen jeden správný názor. Zatímco ostatní názory nejsou až tak úplně správné – řečeno opatrně. No, a je to tady. Spojenci se dávají dohromady.

Nevidím na tom nic neobvyklého. Ve skutečnosti je to projev úcty ke spojencům USA před summitem mezi americkým a ruským prezidentem. Pravděpodobně je to prezentováno jako přání zjistit jejich názor na klíčové otázky současné agendy, včetně těch, o kterých budeme s prezidentem Bidenem jednat.

Přesto se přikláním k názoru, že navzdory všem těmto zdvořilostem budou Spojené státy, pokud jde o jejich vztahy s Ruskem, prosazovat to, co považují za důležité a potřebné především pro sebe, v rámci svých ekonomických a vojenských zájmů. Nicméně slyšet, co na to říkají jejich spojenci asi nikdy není na škodu.“

***

V interview nešlo obejít témata jako Sýrie, Ukrajina, Bělorusko (zejména případ letadla společnosti Ryanair). Putin zmínil strategický partnerský vztah s Čínou – zde se ovšem Simmons dotkl problematiky Ujgurů a také Tchaj-wanu. Dále byla zmíněna spolupráce Ruska a USA ve vesmíru, přičemž Rusko bude i nadále spolupracovat s Čínou, což se má týkat všech druhů programů, včetně zkoumání hlubokého vesmíru.

Psali jsme:


Ilustrační foto: Autor -Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.