Itálie: Draghi je připraven zůstat ve funkci

Aktuálně: Italský premiér Draghi prohlásil, že je ochoten pokračovat ve vládě i po odmítnutí své rezignace. Předpokladem je podle něj jednotná podpora koaličních partnerů.

Mario Draghi je po neúspěšné nabídce rezignace připraven zůstat italským premiérem. Ve svém projevu v horní komoře římského parlamentu dal jasně najevo, že bude pokračovat, pokud bude mít podporu široké většiny v parlamentu. Nyní je na stranách, aby se rozhodly, zda chtějí i nadále podporovat vládu národní jednoty. Draghi zdůraznil, že pro novou vládu tohoto druhu je „po vnitřních sporech z posledních měsíců zapotřebí nová důvěra“.

Hlasování o důvěře Draghimu v Senátu je naplánováno na středu v 18:30. Pokud Draghi vyhraje, musí ještě získat důvěru Poslanecké sněmovny. Hlasování se uskuteční ve čtvrtek.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl institut Demopolis, si 65 % Italů přeje, aby Draghiho vláda pokračovala až do konce volebního období.

Vládní krize zasáhla Itálii uprostřed boje o budoucí dodávky plynu a boje proti vysokým životním nákladům.

***

Nyní se podívejme blíže na dnešní Draghiho projev v italském Senátu. Úvodem vysvětlil aktuální politické okolnosti, dále se věnoval zejména ekonomickým tématům, Ukrajině a energetice.

„Díky podpoře investic a ochraně příjmů domácností jsme se z recese způsobené pandemií dostali rychleji než jiné země. V loňském roce ekonomika vzrostla o 6,6 % a poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu klesl o 4,5 procentního bodu.

Vypracování Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR – Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza) nastartovalo cestu reforem a investic, jež v nedávné historii neměly obdoby. Reformy v oblasti justice, hospodářské soutěže, daní a veřejných zakázek – vedle programu podstatného zjednodušení – jsou zásadním krokem vpřed v modernizaci Itálie.

K dnešnímu dni byly splněny všechny cíle prvních dvou semestrů PNRR. Od Evropské komise jsme již obdrželi 45,9 miliardy eur, k nimž v nadcházejících týdnech přibude dalších 21 miliard eur – celkem tedy téměř 67 miliard eur.

Za silné podpory parlamentní většiny i opozice jsme na ruskou invazi na Ukrajinu reagovali naprosto tvrdě. Naše odsouzení ruských zvěrstev a plná podpora Ukrajiny ukázaly, jak Itálie může a musí hrát vedoucí úlohu v rámci Evropské unie a skupiny G7. Zároveň jsme nikdy nepřestali usilovat o mír – mír, který musí být pro Ukrajinu přijatelný, udržitelný a trvalý.

Byli jsme mezi prvními, kdo se zavázal, aby Rusko a Ukrajina mohly spolupracovat, aby se zabránilo potravinové katastrofě, a zároveň jsme otevřeli prostor pro jednání. Pokrok dosažený minulý týden v Turecku je povzbudivý a doufáme, že se jej podaří upevnit.“

Itálie chce do jednoho a půl roku snížit dovoz ruského plynu na nulu

„Velmi rychle jsme překonali naši nepřijatelnou energetickou závislost na Rusku, která je důsledkem desítek let krátkozrakých a nebezpečných rozhodnutí. Během několika měsíců jsme snížili dovoz ruského plynu ze 40 % na méně než 25 % celkového dovozu a do roka a půl ho hodláme snížit na nulu. Je to úspěch, který se zdál být nemyslitelný, který dává průmyslu a rodinám klid do budoucna a posiluje naši národní bezpečnost a naši důvěryhodnost ve světě.

V oblasti obnovitelných zdrojů energie jsme urychleně, s hlubokými zjednodušeními a masivními investicemi, začali chránit životní prostředí a zvyšovat naši energetickou nezávislost. Odhodlaně jsme se snažili chránit občany a podniky před důsledky energetické krize, přičemž jsme věnovali zvláštní pozornost těm nejslabším. Za necelý rok jsme rozdělili 33 miliard, což představuje téměř dva procentní body HDP, přestože naše rezervy veřejných financí byly napjaté.

Národní plán obnovy a odolnosti je jedinečnou příležitostí, jak zlepšit náš dlouhodobý růst, vytvořit příležitosti pro mladé lidi a ženy a odstranit nerovnosti, počínaje nerovnostmi mezi Severem a Jihem.“

Riziko infiltrace mafie do programu Národního plánu obnovy

„Musíme rychle pokročit v reformách, které jsou spolu s investicemi jádrem národního programu reforem. Reforma zákona o veřejných zakázkách má zajistit rychlou realizaci veřejných prací a posílit nástroje boje proti korupci. Musíme zabránit tomu, aby se do PNRR dostaly mafie.

Reforma hospodářské soutěže slouží k podpoře růstu, snížení renty a podpoře investic a zaměstnanosti. V tomto duchu jsme schválili pravidla, která mají odstranit překážky pro otevřené trhy a ochranu spotřebitelů. Reforma se týká místních veřejných služeb, včetně taxislužby, a koncesí na zboží a služby, včetně plážových koncesí.

Daňové reformy, sociální program, nárůst nerovnosti a minimální mzda

Draghi zmínil také revizi daňového systému a vedle národního programu reforem je podle něj potřeba skutečného sociálního programu, který by se zaměřil na ty nejslabší, jako jsou zdravotně postižení a závislí senioři.

„Rostoucí náklady na energie a návrat inflace způsobily nové nerovnosti, které ještě prohlubují nerovnosti způsobené pandemií. Do prvních srpnových dnů je třeba přijmout zásadní opatření, které zmírní dopady zvýšení cen energií na občany a podniky a následně posílí kupní sílu zejména slabších vrstev obyvatelstva.

Na evropské úrovni je v procesu konečného schvalování směrnice o minimální mzdě a právě tímto směrem se musíme společně se sociálními partnery vydat, abychom zajistili důstojnou úroveň mezd pro skupiny pracovníků, kteří to nejvíce potřebují. Příjem občanů je důležitým opatřením ke snížení chudoby, ale lze jej zlepšit, aby zvýhodňoval ty nejpotřebnější a omezil negativní dopady na trh práce.

Je třeba provést důchodovou reformu, která zaručí pružné mechanismy pro odchod z důchodového systému a udržitelný systém, který bude zakotven v příspěvkovém systému.

Itálie musí pokračovat v přepracovávání své energetické politiky, jak to učinila v posledních měsících. Summit, který se konal tento týden v Alžíru, potvrzuje naše absolutní odhodlání diverzifikovat naše dodavatele a důrazně prosazovat obnovitelné zdroje energie.  K tomu potřebujeme nezbytnou infrastrukturu. Musíme urychlit instalaci regasifikačních zařízení v Piombinu a Ravenně.  Není možné říkat, že chceme pro Italy energetickou bezpečnost, a zároveň proti této infrastruktuře protestovat.“

Čisté zdroje energie

„Musíme urychleně pokračovat v přechodu na čisté zdroje energie. Do roku 2030 musíme instalovat přibližně 70 GW elektráren na obnovitelné zdroje energie. Sucha a abnormální vlny veder, které v posledních týdnech zasáhly Evropu, nám připomínají, jak naléhavé je vážně řešit klimatickou krizi jako celek. Mám na mysli také opatření ke zlepšení hospodaření s vodními zdroji, jejichž údržba je často velmi nedostatečná. Národní program reforem vyčleňuje na tyto investice více než 4 miliardy, které musí být doprovázeny naléhavějším vodním plánem.“

Cena ruského plynu

Musíme pokračovat v boji za omezení ceny ruského plynu, které by bylo výhodné pro všechny, a za reformu trhu s elektřinou, která může začít doma ještě před evropskými dohodami. Tato opatření jsou nezbytná k ochraně kupní síly domácností a k ochraně úrovně výroby podniků.“

Celý projev najdete v italštině na tomto odkaze.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.