„Ochromenému“ Rusku se v ekonomice vede lépe než se čekalo

Získat úplný obraz o stavu ruské ekonomiky znamená podívat se na pozitiva i negativa.

Jak Rusko udrželo svou kampaň na Ukrajině tváří v tvář sankcím, které řada významných zpravodajských médií a přinejmenším jedna akademická instituce označila za „ochromující“, ptá se článek Joshui Hendersona, výzkumného pracovníka Belferova centra pro vědu a mezinárodní záležitosti na Harvard Kennedy School, se zaměřením na čínskou domácí politiku, politickou ekonomii a vztahy mezi USA a Čínou. Jednou z odpovědí podle něj je: ruská ekonomika není tak ochromená, jak si lidé myslí. Ostatně Mezinárodní měnový fond jen v uplynulém týdnu uvedl svůj nový odhad: ruský HDP se propadne jen o 6 namísto předpokládaných 8,5 %. Ve stejnou dobu Mezinárodní měnový fond snížil vyhlídky evropských, americké a čínské ekonomiky. Mezitím ruská centrální banka snížila úrokové sazby pod úroveň před invazí, což je další známka toho, že se ruské ekonomice daří lépe, než se očekávalo. Zatímco USA a jejich spojenci se zaměřují na dlouhodobý dopad sankcí, řada dalších ukazatelů ukazuje, že navzdory sankcím se ruské ekonomice daří stejně dobře nebo lépe jako ostatním velkým ekonomikám.

Získat úplný obraz o stavu ruské ekonomiky znamená podívat se na pozitiva i negativa. Stav ruské ekonomiky má samozřejmě negativní stránky, od klesajícího dovozu po prudký pokles akciových indexů. Henderson se zaměřil na pozitiva, která podle něj média a politici na Západě potlačují nebo ignorují. Nabízí přehled nepohodlných faktů:

 

Měna: Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února oslabilo euro vůči dolaru o 9 %, japonský jen o 14 % a čínský jüan o 7 %. Měna které z velmocí posílila nejvíce?

Odpověď:: Ruský rubl: +41 až 42 % (Trading Economics, 4.8. 2022)

Rozpočtová bilance: Vláda, které velmoci od 1. ledna nejúspěšněji hospodařila s rozpočtovou bilancí?

Odpověď: Rusko: -3,8 %, USA: -6 %. Čína: -6,2 a EU: -4,4 % (Economist, 28.7.2022)

Bilance běžného účtu: Která velmoc měla od 1. ledna nejvyšší přebytek běžného účtu (% HDP)?

Odpověď: Rusko: 10,1 %, USA: -4,1 %, Čína: 2,5 % a EU: 2,3 % (Economist, 28.7.2022)

Výnosy státních dluhopisů: Která z velmocí byla od ruské invaze na Ukrajinu 24. února schopna prodávat na mezinárodním trhu desetileté státní dluhopisy s nižším úrokem než před invazí?

Odpověď: Rusko: z 12,7 % na 9,0 %. Německo, USA, Velká Británie a Čína prodávají dluhopisy se sazbou stejnou nebo vyšší než před invazí. (Trading Economics, 4.8.2022)

Zemní plyn: od 1. července do 1. srpna se mezinárodní cena zemního plynu, druhého hlavního zdroje příjmů Ruska z vývozu, zvýšila o 45 %. Od 24. února se zvýšila o 78,4 %. (Trading Economics, 4.8. 2022)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.