Obstojí EU v hospodářské soutěži s USA a Čínou?

Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire vidí konkurenční nevýhody EU ve srovnání s USA a Čínou.

„Skutečným rizikem pro Evropu je, že vypadne z hlavního průmyslového, technologického a hospodářského proudu a uvolní místo Číně a USA,“ obává se Le Maire. Jak uvedla německá Tagesschau, evropský průmysl je podle francouzského ministra již nyní znevýhodněn v hospodářské soutěži kvůli rozdílným cenám energií. Konkurenti v USA a Číně jsou výrazně dotováni státem. „Hrozí, že masivní dotace, které nyní poskytuje americký Zákon o snížení inflace (IRA – Inflation Reduction Act), tento rozdíl ještě prohloubí,“ řekl Le Maire.

Americký Kongres schválil v polovině srpna balíček zákonů o investicích – mimo jiné zahrnuje přibližně 370 miliard dolarů na energetickou bezpečnost a ochranu klimatu, což je největší investice do boje proti globálnímu oteplování v historii USA. Vláda USA tak podporuje domácí průmysl v oblasti klimaticky neutrálních technologií, jako je například technologie baterií.

Le Maire vyzývá ke „koordinované, jednotné a silné reakci“, aby se zabránilo prohlubování rozdílů. Evropská komise podle něj musí vypracovat návrhy, které by umožnily přísněji zohledňovat evropské zájmy v oblasti ochrany životního prostředí při dovozu, nebo pravidla pro upřednostňování evropských výrobků. Kromě toho je nezbytné snížit ceny energie v Evropě.

EU musí hájit své zásady otevřeného, ale spravedlivého světového obchodu založeného na pravidlech a reciprocitě. Le Maire nevyloučil ani stížnost na USA u Světové obchodní organizace (WTO).

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.