Putin a Si chtějí posílit vojenskou a strategickou spolupráci

Ruský prezident svému čínskému protějšku sdělil, že usiluje o posílení jejich vojenských vazeb, neboť západní sankce dostávají Moskvu pod tlak a zvyšují její izolaci.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching v pátek uspořádali videokonferenci, během níž oba lídři uvedli, že budou usilovat o posílení vztahů mezi svými zeměmi, informoval portál Deutsche Welle.

Rusko se snaží posílit své politické a vojenské vazby se svým klíčovým spojencem Pekingem od doby, kdy Moskva čelí bezprecedentním západním sankcím kvůli své invazi na Ukrajinu.

Čína mezitím ruskou válku na Ukrajině neodsoudila. Peking zachovává vůči válce podle svých slov „objektivní“ a neutrální postoj a nabízí svému strategickému spojenci diplomatickou podporu.

„V kontextu rostoucího geopolitického napětí roste význam rusko-čínského strategického partnerství jako stabilizačního faktoru,“ řekl Putin. Také poukázal na skutečnost, že „zatímco se Západ snaží snížit svou závislost na ruských energetických zdrojích, Moskva se stala jedním z lídrů, pokud jde o vývoz ropy do Číny“.

Podle Paola Fallira ale „totální podpora Moskvy ze strany Pekingu neexistuje“. „Peking musí zvládnout pandemickou krizi, dopady politiky nulového covidu a rozhodnutí o znovuotevření se vším, co s tím souvisí, pokud jde o vnější reakce a vnitřní zrychlení HDP. Nemůže si dovolit plně podporovat pokračování války,“ tvrdí Falliro pro web formiche.net.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.