Sýrie: Asadův režim vede drogovou válku proti svým regionálním sousedům

Záplava drog ze Sýrie otevřela novou fázi konfliktu v zemi, v níž proti sobě stojí pašeráci drog – se zjevnou podporou syrských úřadů – a bezpečnostní síly v sousedních zemích.

V uplynulém desetiletí se Sýrie stala centrem výroby a obchodu s drogou captagon v průmyslovém měřítku. Mimo Blízký východ je tato droga relativně neznámá, ale v některých částech regionu, zejména v arabských státech Perského zálivu bohatých na ropu, jako je Saúdská Arábie, je nesmírně populární, protože tam lze za pilulky získat až 20 dolarů za kus, informoval Projekt hlášení organizovaného zločinu a korupce (OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Vzhledem k tomu, že občanská válka zdevastovala formální ekonomiku Sýrie, výroba captagonu prudce vzrostla. Odborníci odhadují, že hodnota prodeje přípravku captagon na ulici se pohybuje od více než 5 do více než 50 miliard dolarů ročně. I ta menší částka by předčila roční příjmy syrského státu.

Zátahy na drogy v Evropě a na Blízkém východě mezitím přinesly důkazy o tom, že syrské úřady napomáhají usnadňovat tento obchod.

Jordánský boj proti pašování drog

Jordánská hranice se Sýrií se táhne v délce více než 200 kilometrů, od zelených úseků na izraelské hranici až po pouštní oblasti dotýkající se Iráku.

Od doby, kdy Asadův režim a spřátelené milice zhruba před pěti lety znovu získaly kontrolu nad jižní Sýrií, se tato oblast stala hlavní pozemní tranzitní trasou pro pašeráky captagonu, kteří pašují drogu na trhy v Perském zálivu, zejména do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Jordánská armáda uvádí, že od roku 2020 zmařila více než 1 700 pokusů o pašování a infiltraci.

Sýrie slibuje spolupráci

1. května se syrský ministr zahraničí setkal v Ammánu s arabskými protějšky. Na schůzce souhlasil s tím, že pomůže ukončit obchod s drogami a bude pracovat na identifikaci toho, kdo vyrábí a obchoduje s látkou captagon.

Setkání se uskutečnilo po dvou letech, kdy se jordánští představitelé setkali se syrskými bezpečnostními činiteli a ukázali jim důkazy, že pašerákům pomáhají pohraničníci.

Když tento přístup selhal, Jordánsko místo toho začalo usilovat o návrat Sýrie do Ligy arabských států, z níž byla na 12 let vyloučena. Nakonec se Sýrie do ligy vrátila a Asad 7. května zamířil na setkání v saúdskoarabské Džiddě.

Bývalý vyslanec USA v Sýrii však uvedl, že snažit se spolupracovat s Asadovým režimem na omezení přílivu captagonu je jako „snažit se uzavřít smlouvu se žhářem, aby uhasil požár“.

Vzhledem k nejisté ekonomické pozici Asadova režimu byl také skeptický k tomu, že by byl ochoten vzdát se toho, co se ukázalo být lukrativním obchodem: „Pokud by byly příjmy z captagonu zastaveny nebo vážně narušeny, nemyslím si, že by to Asadův režim mohl přežít,“ dodal vyslanec.

Celý text najdete zde v angličtině.

Výsledky společného vyšetřování BBC News Arabic se sítí investigativní žurnalistiky OCCRP můžete zhlédnout v dokumentárním snímku s názvem „Captagon: Inside Syria’s drug trafficking empire“.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.