Přístup k nezávadné pitné vodě ve světě

Pro část světové populace je normální otočit kohoutkem a nalít si sklenici vody na pití nebo si prostě zajít do obchodu na rohu a koupit si džbán pitné vody, ale bohužel to neplatí pro miliony lidí v některých regionech.

Podle programu WHO/UNICEF pro monitorování zásobování vodou, hygieny a sanitace mělo v roce 2022 přibližně 90 % světové populace alespoň základní přístup ke zdrojům nezávadné pitné vody. Základním přístupem se rozumí, že lidé mají zdroj pitné vody ve svém obydlí nebo alespoň v jeho blízkosti s maximální dobou odběru 30 minut, uvedl web Statista.

Regionem s nejhorším přístupem byla v tomto roce subsaharská Afrika, kde základní služby v oblasti pitné vody měly pouze dvě třetiny obyvatel. Jak ukazuje graf níže, pět zemí s nejnižším pokrytím základní vodou se nachází právě v tomto regionu, přičemž na posledním místě je Demokratická republika Kongo s 35 % obyvatel, kteří mají přístup k nezávadné vodě.

Stojí za povšimnutí, že ačkoli většina zemí přesahuje 90 % v základním přístupu k nezávadné pitné vodě, většina těchto zemí neustále bojuje o zásobování svého obyvatelstva omezenými obnovitelnými zdroji vody. Údaje Institutu pro světové zdroje (WRI) ukazují, že do roku 2050 vzroste poptávka po vodě o 25 %, čímž se stále více zemí ocitne v alarmujícím stavu nedostatku vody.

Tato infografika ukazuje, kolik procent světové populace mělo v roce 2022 přístup alespoň k základním službám v oblasti pitné vody. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.