Klimatická změna posiluje konflikty

John Kerry vystoupil na únorové Mnichovské bezpečnostní konferenci s tím, že se USA vracejí k mezinárodní ochraně klimatu.

John Kerry se již v minulosti Mnichovské bezpečnostní konference účastnil a sice jako ministr zahraničí USA, nyní vystoupil na pozici vládního zmocněnce pro klima s tím, že USA se oficiálně vracejí k Pařížské dohodě.

Podle Kerryho je klimatická krize dlouhodobá – stačí se podívat z okna, co se děje například v Texasu. Změna podnebí prohlubuje konflikty, podkopává stabilitu států a vyhání lidi z jejich domovů. Podle Kerryho jde o bezpečnostní problém a nemyslí si, že na jeho vyřešení zbývá ještě mnoho času, uvedla Tagesschau.

„To, co se udělá v příštích 10 letech, je zásadní. O tom musíme mluvit ode dneška do roku 2030,“ řekl. Pokud USA, Čína, Indie, Rusko, Japonsko a EU dostatečně nesníží emise, přestane existovat možnost udržení teploty na 1,5 °C nebo dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Kerry se zavazuje, že bude velmi úzce spolupracovat s evropskými spojenci na ochraně klimatu. Slibuje více peněz na financování opatření, protože dosud nebyly splněny sliby chudším zemím na dřívějších summitech o změně klimatu. „Selhání není možné, pokud máme předat Zemi v dobré kondici budoucím generacím.“

Při svém vystoupení na konferenci se Kerry znovu zavázal k dosažení cíle klimatické neutrality do roku 2050. Do poloviny století již nesmí být emitovány žádné skleníkové plyny, které by poškozovaly klima. Toho lze dosáhnout například zalesňováním. Dalším úkolem Kerryho a americké vlády bude stanovit konkrétní klimatické cíle pro rok 2030 v nadcházejících měsících, jak je to uvedeno v Pařížské dohodě.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.