Evropský obchod s toxickými pesticidy

Přestože jsou v EU některé pesticidy zakázány, jejich výroba a vývoz do ostatních zemí pokračuje dál.

Zelená dohoda EU obsahuje sliby, že výrazně omezí používání toxických pesticidů. Velké koncerny na výrobu pesticidů jako Bayer, BASF, SyngentaCorteva však tvrdě lobbují proti těmto iniciativám. Chtějí také pokračovat ve výrobě a vývozu pesticidů, které jsou v Evropě zakázány, do jiných zemí. Video na webu Corporate Europe Observatory vypráví příběh o toxických pesticidech, mezinárodním obchodu a těchto slibech EU v rámci Zelené dohody.

Například společnost Bayer vyrábí cyfluthrin (vysoce toxický pro ryby) v Německu a vyváží ho do Kolumbie. Podle zprávy PAN-Europe se rezidua cyfluthrinu nacházejí v potravinách. Z Belgie vyváží BASF fipronil (vysoce toxický pro včely), zatímco Bayer a Corteva vyvážejí acetochlor (v roce 1994 byl klasifikován organizací EPA jako pravděpodobný karcinogen; v Evropské unii byl zakázán roku 2012).

Evropská komise se v nové strategii pro chemické látky zavázala, že tuto nemorální praxi zastaví. Francie, která bude v první polovině roku 2022 předsedat EU, má zákon, který brzy zakáže vývoz zakázaných pesticidů z této země. Nevládní organizace a poslanci Evropského parlamentu požadují, aby Komise svůj slib neoslabila ani od něj neustoupila a aby tento toxický obchod zakázala hned.

Rezidua těchto pesticidů, která jsou v EU zakázána, jsou však někdy stále povolena v zemědělských produktech dovážených do EU. Tímto způsobem se mohou tyto zakázané pesticidy vrátit jako bumerang v podobě reziduí v potravinách, které konzumujeme.

 

Tip k tématu: Banned in Europe: How the EU exports pesticides too dangerous for use in Europe

 

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.