Plány na výstavbu prvního německého LNG terminálu provází zpoždění a nejistota

Clean Energy Wire: Německo má dobře rozvinutou síť plynovodů, ale dosud nemá vlastní dovozní terminál pro zkapalněný zemní plyn.

Výstavba prvního německého terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) zůstává nejistá, protože klíčový projekt se stále zpožďuje, informuje agentura dpa v článku, který přinesla televize ntv. Pro plánované zařízení v Brunsbüttelu na pobřeží Severního moře ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko stále neexistuje povolení a nebylo stanoveno žádné datum konečného investičního rozhodnutí, uvedla projektová společnost German LNG Terminal. Přestože projektová společnost byla založena v roce 2018, žádosti o výstavbu terminálu byly podány teprve v červnu loňského roku. Zemský ministr hospodářství Bernd Buchholz uvedl, že „dosud nebyly řádně předloženy všechny dokumenty“. Dodal, že povolení bude uděleno nejdříve na podzim roku 2023. Vzhledem k době výstavby může být terminál podle článku otevřen nejdříve v roce 2026.

Mluvčí společnosti German LNG Terminal uvedl, že kvůli pandemii Covid-19 je „obtížnější než kdy jindy učinit spolehlivé prohlášení o přesném načasování projektu“. Kromě zpoždění s povolením by proces výstavby mohly zpomalit i případné žaloby ze strany nevládních ekologických organizací kvůli obavám o bezpečnost. Terminál, který podporují provozovatel plynárenské sítě Gasunie a Oiltanking GmbH, dceřiná společnost hamburské Marquard & Bahls AG, si slibuje, že pomůže Německu snížit závislost na ruském plynu, protože LNG může být dodáván loděmi ze zemí včetně USA.

Německo má dobře rozvinutou plynovodní síť, ale dosud nemá vlastní dovozní terminál pro zkapalněný zemní plyn. Od jiných projektů, jako jsou plány společnosti Uniper na LNG ve Wilhelmshavenu, bylo upuštěno z důvodu nedostatečného zájmu o sektor LNG, pokud jde o rezervaci velkých, dlouhodobých kapacit pro znovuzplyňování LNG v Německu. Vysoké ceny plynu a řada politických obav a obav týkajících se energetické strategie, jako je závislost na ruských dodávkách, by mohly pro Německo učinit atraktivnější větší autonomii v plynárenském odvětví.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.