Německo se obejde bez ruského plynu do roku 2024, bez ropy a uhlí do konce roku 2022

Na plošné embargo na ruské dodávky energií je podle ministra Roberta Habecka ještě brzy, což však neznamená, že se vláda na zastavení těchto dodávek nepřipravuje.

Julian Wettengel pro platformu Clean Energy Wire shrnul dění v Německu ohledně dalších plánů v oblasti energií.

Německo dosahuje značného pokroku v odklonu od dovozu fosilních paliv z Ruska a do konce letošního roku by se mohlo stát prakticky nezávislým na uhlí a ropě, uvedl v Berlíně ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck. Největší problém představují dodávky zemního plynu, které budou pravděpodobně trvat až do poloviny roku 2024, než se Německo bude moci vzdát dodávek z Ruska, uvedl ministr. K tomu je zapotřebí výrazné rozšíření obnovitelných zdrojů, snížení spotřeby ve všech odvětvích, diverzifikace a náběh vodíku. V krátkodobém horizontu dokončují společnosti RWE a Uniper smlouvy o pronájmu tří plovoucích terminálů LNG, které by mohly být využity k dovozu zkapalněného zemního plynu přímo do Německa, a to možná již v nadcházející zimě. Habeck ocenil „velkou jednotu“ evropských států a transatlantických partnerů v jejich úsilí o nezávislost na ruské energetice.

Na okamžité energetické embargo je příliš brzy

Německo se může do podzimu stát nezávislým na ruském uhlí, do konce roku 2022 prakticky nezávislým na ropě a do léta 2024 se z velké části obejde bez zemního plynu, řekl ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck. Při prezentaci aktuálních informací o bezpečnosti německých energetických dodávek a stavu závislosti na ruských dodávkách však politik strany Zelených zopakoval vládní postoj, že na okamžité energetické embargo je příliš brzy.

„Firmy nechávají smlouvy s ruskými dodavateli vypršet, neprodlužují je a přecházejí k jiným dodavatelům,“ řekl Habeck novinářům v Berlíně. „A to neuvěřitelným tempem.“ Habeck ocenil „velkou jednotu“ evropských států a transatlantických partnerů v jejich úsilí o nezávislost na ruské energii. Právě tato jednota by pomohla „zastavit Putinovu hru“.

V době, kdy Habeck hovořil v Berlíně, oznámili předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden dohodu, podle níž USA dodají do EU v roce 2022 dalších 15 miliard metrů krychlových LNG.

Německo je uprostřed Energiewende stále do značné míry závislé na dovozu fosilních paliv. V roce 2021 pocházelo přibližně 35 % ropy, 55 % zemního plynu a téměř polovina dovozu černého uhlí z Ruska. Kvůli této závislosti kancléř Olaf Scholz opakovaně varoval před náhlým zastavením dodávek z Ruska s tím, že by to Německo a Evropu uvrhlo do recese.

Podíl dovozu černého uhlí se má v příštích týdnech snížit z 50 na 25 %

Podle vládní „Zprávy o pokroku v oblasti energetické bezpečnosti“ (Fortschrittsbericht Energiesicherheit) se dovoz ropy z Ruska do poloviny roku 2022 sníží na polovinu a podíl dovozu černého uhlí se již v příštích týdnech sníží z 50 na 25 %. Podíl dodávek zemního plynu z Ruska se do konce prvního čtvrtletí roku 2022 propadl na zhruba 40 % (55 % za celý rok 2021), uvádí zpráva. Stalo se tak díky zvýšeným dodávkám plynovody z Norska a Nizozemska a prostřednictvím kontraktů na zkapalněný zemní plyn, avšak za cenu vysokých nákladů, neboť ceny plynu v posledních měsících výrazně vzrostly.

Habeck zopakoval, že na plošné embargo na ruské dodávky energií je ještě brzy, což však neznamená, že se vláda na zastavení těchto dodávek nepřipravuje. Podle něj bude „velký rozdíl“, zda se vláda rozhodne takový krok zavést, nebo zda dodávky zastaví ruský prezident. „Pokud o tom rozhodneme sami, musíme za to také převzít odpovědnost, a to ve všech důsledcích, až do konce,“ řekl Habeck.

Německo potřebuje více času, aby nahradilo ruské dodávky

Ministr dodal, že v Německu zatím nedošlo k omezení dodávek a země má stále možnost jednat. Ty mohou vést k omezením, ale „nemusíme se nechat vydírat“.

Země potřebuje více času, aby nahradila ruské dodávky, zejména zemního plynu, uvedl Habeck. „Ještě nás čeká dlouhá cesta a s ruským plynem se budeme moci rozloučit jen společným úsilím – spolkové vlády, spolkových zemí, místních úřadů, firem a soukromých domácností dohromady.“ Ministr uvedl, že rozšíření obnovitelných zdrojů energie, důsledné snižování spotřeby na všech úrovních, diverzifikace a rychlý náběh vodíku jsou nezbytné k tomu, aby se země do poloviny roku 2024 obešla bez ruského plynu.

V krátkodobém horizontu dokončují energetické společnosti RWE a Uniper smlouvy o pronájmu tří plovoucích terminálů LNG, které by mohly sloužit k dovozu zkapalněného zemního plynu přímo do Německa již příští zimu.

Díky pronájmu tří plovoucích terminálů by se do léta 2024 mohlo v konečné fázi postupně vyložit přibližně 27 miliard m3 LNG. Již v zimě 2022/2023 by bylo na trhu k dispozici dalších 7,5 mld. m3 LNG.

Sergio Chapa z agentury Bloomberg uvedl, že američtí vývozci plynu a němečtí odběratelé tohoto paliva pro elektrárny se sejdou v Berlíně, aby urychlili jednání o tom, jak mohou USA pomoci evropské průmyslové velmoci zbavit se ruských dodávek. Velvyslanectví USA v Německu koordinuje setkání s dodavateli zkapalněného zemního plynu, které by se mělo uskutečnit po konferenci Berlin Energy Transition Dialogue, která se koná 29. a 30. března, uvedli lidé obeznámení s plány.

Snížení dovozu ropy z Ruska představuje pro německou vládu další problém. Přibližně třetina ruských dodávek se dováží ke zpracování do rafinerie Schwedt v Braniborsku. Protože ta je z velké části vlastněna ruskou společnostíRosněfť, Habeck neočekává, že by dobrovolně snížila dovoz z Ruska, jak již signalizovaly jiné společnosti.

„Člověk nemusí být nijak zvlášť chytrý, aby si uvědomil, že ruská státní společnost se v této situaci nechce stát nezávislou na ruské ropě,“ řekl Habeck. Ukázalo se, že bylo „chybou“ svěřit ruské společnosti takovou zodpovědnost, pokud jde o zásobování energií v tomto regionu i mimo něj. „Ale i na tom pracujeme,“ řekl Habeck bez uvedení podrobností.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.