Růst cen potravin a narušení dopravy budí obavy ohledně globálního hladu

V březnu došlo i v důsledku války na Ukrajině k rekordnímu růstu cen pšenice, rostlinných olejů a kukuřice.

Světové ceny potravin se v březnu dostaly na rekordní úroveň v důsledku války na Ukrajině. Podle informací FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) jsou důvody k obavám z globálního hladu: narušení dodávek a sankce proti Rusku ovlivňují především situaci v Africe a na Blízkém východě.

Ukrajina a Rusko patří k významným exportérům potravin, konkrétně pšenice, rostlinných olejů a kukuřice. Jejich ceny se v březnu zvýšily na rekordní úroveň. Ukrajinské exporty jsou blokovány Ruskem a kolem letošní úrody vyvolává válka otazníky. V případě pšenice a kukuřice zajišťuje Rusko a Ukrajina celkem 30, resp. 20 % světového vývozu.

Potravinový index FAO vzrostl v březnu o dalších 12,6 % ve srovnání s únorem, kdy index dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 1990. Válka na Ukrajině z velké části způsobila růst cen obilnin o 17,1 %.

Nejvíce ceny rostly v případě rostlinných olejů (v březnu o 23,3 %), hlavně slunečnicového, který se využívá na vaření. Rusko je druhým největším exportérem tohoto oleje, Ukrajina největším. Podle FAO se ale zvýšily i ceny cukru a mléčných výrobků.

Hlavním problémem jsou v důsledku války přerušené obchodní cesty přes Černé moře, končí také dodávky přes Baltské moře. Dalším je očekávaná neúroda v souvislosti se špatným počasím v USA a Číně.

Vysoké ceny a přerušení dodávek představují problém především pro země v Africe, na Blízkém východě a částech Asie. Zdejší země, které spoléhají na tradiční dodávky pšenice a dalších obilovin z oblasti Černého moře, aby nakrmily miliony lidí, kteří se živí dotovaným chlebem a levnými nudlemi, nyní čelí možnosti další politické nestability. Zvláště ohrožena je oblast afrického Sahelu. „V regionu dochází k prudkému zhoršení potravinové a výživové bezpečnosti,“ řekl novinářům Sib Ollo z FAO s tím, že šest milionů dětí trpí podvýživou a téměř 16 milionů lidí v městských oblastech je ohroženo nedostatkem potravin.

V centru pozornosti jsou nyní další velcí producenti obilí jako USA, Kanada, Francie, Austrálie a Argentina a jejich možnosti zaplnit mezery na trhu. Zemědělci v těchto zemích však čelí vysokým cenám za paliva a hnojiva, navíc hrozí, že nebudou mít přístup k hnojivům dopravovaným přes Černé moře z Ruska, které je předním vývozcem hnojiv.

V příštích šesti měsících potřebuje Světový potravinový program 77 milionů dolarů k uspokojení potřeby 22 milionů lidí v oblasti Sahelu a Nigérii.

FAO připravuje návrh mechanismu, který by zmírnil dovozní náklady pro nejchudší země. Návrh vyzývá konkrétní země, aby se zavázaly k dodatečným investicím do vlastní zemědělské produktivity a získaly tak dovozní úvěry, které by pomohly zmírnit současné problémy.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.