Italské kriminální klany se snaží čerpat z fondů EU

Pojmy jako „fondy“ a „dotace“ znějí italské mafii jako rajská hudba.

Prostřednictvím fondu pro obnovu nabídne EU členským státům granty ve výši 1,8 bilionů eur na výdaje spojené s pandemií. 13,5 miliard eur poputuje do Itálie na období 2021 až 2022. Ale skončí ty peníze tam, kde jsou potřeba?

Existují náznaky, že se zločinecké organizace připravují zachytit velkou část finančních prostředků určených pro Itálii, a veřejnost se obává, že tolik potřebná finanční podpora je chimérou, napsala Deutsche Welle.

„Je to zoufalé, protože existuje obava, že finanční prostředky nebudou použity v zájmu dané oblasti a občanů,“ říká Giuseppe Scognamiglio.

V důsledku přírodních katastrof nebo hospodářských krizí se využívání národních fondů na obnovu stalo součástí tajné dohody a souhlasu místní politiky, kde si klany nárokovaly peníze vyhráváním tendrů. „Klany ovládají umění žádat o tyto fondy – také vědí, jak a kde vyvíjet tlak,“ říká Scognamiglio.

Zejména v jižní Itálii se evropské fondy staly synonymem snadných peněžních toků pro klany ‘Ndranghety, CamorryCosa Nostry (zajímavý filmový dokument na téma mafie je k zhlédnutí zde – pozn. red.). V letech 2014 až 2020 vyčlenila EU pro Itálii ve strukturálních a investičních fondech 77 miliard eur. V roce 2018 bylo zjištěno, že v šesti z deseti případů skončily tyto prostředky v rukou podvodníků a organizovaného zločinu. Jižní Itálie představovala 85 % podvodů se strukturálními fondy.

Jak jsme uvedli na našem webu již dříve, „obavy, že peníze ne vždy skončí, kde by měly, jsou oprávněné – příkladem může být jihoitalský kontejnerový přístav Gioia Tauro, který vznikl za podpory prostředků z EU. V rámci Evropy je to jedno z největších překladišť kokainu z Jižní Ameriky. Je to dojná kráva pro jihoitalskou mafii, která kontroluje obchod s drogami v Evropě.“

tabulky na str. 39 ve zprávě OLAF za rok 2019 vyplývá, že země s největším počtem podvodného jednání, které se týkaly fondů EU, jsou za období 2015 až 2019: Španělsko (11 029), Polsko (5 017), Rumunsko (4 968) a Itálie (4 415) – Česká republika zaznamenala 2 159 případů.

„Právě teď jsou zločinecké skupiny jedinými aktéry s dostatečnou likviditou, aby mohli koupit téměř všechno,“ říká Sergio Nazzaro, mluvčí předsedy Parlamentní komise proti mafii (Commissione parlamentare antimafia) v Itálii.

Převádění jejich zisků z nedovoleného obchodování na získávání částí ekonomiky prostřednictvím nákupu malých a středních podniků se stalo upřednostňovaným a snadným způsobem, jak se zviditelnit a získat další přístup v rámci politických struktur. To může vést k narušení demokracie a politické stability.

Knižní tip: Do srdce mafie

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Schreibwerkzeug, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55537405

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.