Afghánský prezident viní z postupu Tálibánu „náhlé rozhodnutí USA“ stáhnout vojáky

Stažení zahraničních sil musí být dokončeno do 31. srpna. V posledních třech měsících islamističtí povstalci kontrolují stále větší území a nyní ohrožují hlavní města provincií.

Pro Ašrafa Ghaního, prezidenta Afghánistánu, který ztrácí vojenskou oporu v boji proti Tálibánu, je viník zřejmý. „Současná situace je důsledkem náhlého amerického rozhodnutí“ stáhnout vojáky ze země nadobro.

Před afghánskými poslanci v Kábulu Ghaní rovněž obvinil Washington, že přímým jednáním s Tálibánem usiloval o „zničení republiky“ a jeho „legitimizaci“. Tato jednání vedla k dohodě o odchodu zahraničních vojsk z Afghánistánu v roce 2020.

Afghánské síly zatím kladou jen malý odpor a nyní mají pod kontrolou v podstatě jen hlavní silnice a provinční města, z nichž některá jsou obklíčena islamistickými povstalci.

Kábul oznámil nasazení stovek jednotek speciálních sil do bitvy, která by mohla vyústit v pád prvního hlavního města provincie do rukou Tálibánu. Taková porážka by měla katastrofální strategický a psychologický dopad na afghánskou vládu a její armádu, jejíž morálka je již nyní vážně narušena neúprosným postupem Tálibánu.

S tím, jak se USA a Západ stahují z Afghánistánu, jsou do násilného konfliktu v zemi a do její rozdělující politiky vtahováni noví hráči v nejnovější verzi „velké hry“, která má nepředvídatelné a potenciálně velmi nebezpečné důsledky pro region i mimo něj.

Mezi státy a ozbrojenými skupinami, které krouží kolem „kořisti“, vznikají nová spojenectví a oživují se stará nepřátelství v souvislosti s pokračujícími spory v zemi.

Pozemní hranice Afghánistánu jsou nyní fakticky pod kontrolou Tálibánu. Ten začal také systematicky útočit na letiště, což vládě ztěžuje přesun vojsk a dále odřezává Afghánce od okolního světa.

Zvraty a následky dlouhých občanských válek v Afghánistánu budou pokračovat, protože Západ opouští rozdělenou a rozvrácenou zemi. Je to samozřejmě něco, co už udělal dříve, když odešel poté, co využil mudžahedíny proti Rusům. Výsledkem, jak víme, bylo vytvoření neřízeného prostoru, vznik výcvikových táborů teroristů (včetně Al-Káidy) a útoky na Ameriku 11. září 2001.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.