Argentinský senát schválil kontroverzní dohodu s MMF

Dohoda posune splácení dluhu na rok 2026, Argentina se tak vyhne platební neschopnosti.

Kontroverzní dohoda restrukturalizuje dluh ve výši 45 miliard dolarů, její kritici se obávají, že poškodí ty nejpotřebnější.

Dohodu schválil senát ve čtvrtek 17. března v noci za zpřísněných bezpečnostních podmínek, ocelové zábrany však udržely protestující v dostatečné vzdálenosti. Hlasování dopadlo 56 : 13, zdrželi se 3 senátoři.

Vláda Alberta Fernándeze předpokládá, že rozhodnutí zklidní nestabilní hospodářskou situaci, davy protestujících však očekávají tvrdé dopady na nejchudší skupiny obyvatel.

Sporná dohoda se týká půjčky předcházející vlády Mauricia Macriho z roku 2018, z níž mělo být v roce 2022 splaceno 19 miliard dolarů a v r. 2023 dalších 20, podepsáním dohody se první splátka odkládá až na rok 2026.

Argentinská vláda nyní musí začít snižovat svůj roční deficit tak, aby byl rozpočet v roce 2025 vyrovnaný a země mohla začít splácet. Podle ministra hospodářství Martina Guzmána dohoda zemi umožní vyhnout se “hlubokému měnovému a inflačnímu stresu, který by vykolejil hospodářské oživení Argentiny a negativně ovlivnil chudobu a distribuci výdělků”.

Dohoda způsobila rozkol v levicové koalici prezidenta Fernándeze, nakonec byla schválena díky hlasům pravicové opozice. Její zastánci jsou přesvědčeni, že přestože nijak neovlivní konkrétní hospodářské problémy země, nesplácení dluhu by drasticky omezilo schopnost vlády vládnout, dohoda o posunutí splátek však vyčlení prostor pro makroekonomickou přestavbu země. MMF bude každé tři měsíce kontrolovat, zda se vládě daří plnit dohodnuté podmínky: zrušení dotací, snížení výdajů, snížení emisí peněz, další devalvace pesa a zvýšení úrokových sazeb.

V průběhu schvalování dohody protestující kameny poničili i kancelář Cristiny Fernández de Kirchner, viceprezidentky a předsedkyně senátu, která pak připomněla slova svého zemřelého manžela, bývalého prezidenta Argentiny Nestora Kirchnera: „MMF vždy fungoval jako propagátor a nástroj politiky, která vyvolávala chudobu a bolest v argentinské společnosti”.

V Argentině žije 40 % obyvatel pod hranicí chudoby a inflace roste alarmujícím tempem. V únoru se celkově zvýšila o 4,7 %, u potravin o 7,5 %, za minulý rok dosáhla 52,3 %. Podpis dohody s MMF zpřísní výdaje ve všech směrech a ovlivní výdělky pracujících, zejména těch, kteří nemají stálé zaměstnání a potřebují sociální podporu. Jejich životní podmínky se od začátku pandemie kontinuálně zhoršují a díky dohodě není naděje na zlepšení.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.