Kritizovaný šéf Frontexu musel rezignovat na svoji funkci

Odstoupení Fabrice Leggeriho a dvou dalších zaměstnanců agentury Frontex je důsledkem závěrů vyšetřování Úřadu EU pro boj proti podvodům, které se týkalo chování těchto tří osob a jejich řízení agentury. Zpráva OLAF je prozatím důvěrná.

Vzhledem k vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) proti třem zaměstnancům agentury Frontex včetně výkonného ředitele agentury se ve dnech 28. a 29. dubna 2022 sešla správní rada agentury Frontex na mimořádném zasedání, aby rozhodla o dalším postupu. Na tomto zasedání dostal výkonný ředitel příležitost vyjádřit se ke zjištěním obsaženým ve zprávě úřadu OLAF. První den zasedání oznámil, že s okamžitou platností rezignuje na všechny své funkce a že hodlá ukončit svůj pracovní poměr v agentuře. Správní rada vzala jeho záměr na vědomí a dospěla k závěru, že pracovní poměr tedy skončil. Vzhledem k rezignaci výkonného ředitele správní rada rozhodla, že zahájení dalšího řízení proti výkonnému řediteli v souvislosti se zprávou OLAF ze dne 15. února 2022 již není nutné, neboť výsledek tohoto řízení již nebude mít vliv na postavení výkonného ředitele.

Jak informovala Evropská komise, Aija Kalnajaová (dosud nejvýše postavená zástupkyně výkonného ředitele agentury Frontex) převezme vedení agentury. Aby byla zajištěna plná kontinuita agentury, přistoupí Komise urychleně k náboru a jmenování nového výkonného ředitele.

Rezignaci Leggeriho přivítaly v Bruselu skupiny v Evropském parlamentu (zejména socialisté a demokraté, Zelení, levice a delegace M5), které jeho jednání dlouhodobě kritizovaly – příliš se řídí vizí „pevnosti Evropa“ a příliš málo respektuje základní práva, zejména práva žadatelů o azyl a nutnost záchrany na moři pro lidi v nebezpečí.

Levice: Je to možnost přehodnotit úlohu agentury

Ve světle přibývajících důkazů o zapojení pohraniční agentury EU do stovek případů odsunu uprchlíků bylo odstoupení výkonného ředitele Frontexu Fabrice Leggeriho nutností, uvádí se na webu levicové platformy LEFT. Levice v Evropském parlamentu to požadovala již několik let a nadále vyzývá k radikálnímu přehodnocení migrační politiky EU.

Levice spolu s investigativními novináři; osobami, které zažily násilí; právníky a aktivisty sehrála klíčovou roli při odhalování spoluúčasti agentury Frontex na porušování základních práv a role, kterou Leggeri sehrál při jejich krytí.

Během práce parlamentní pracovní skupiny pro kontrolu agentury Frontex obdrželi poslanci EP stále více důkazů o zapojení agentury Frontex do vytlačování na vnějších hranicích EU. Patřily k nim i videozáznamy, které ukazovaly zásahy řeckých orgánů, jichž byli v reálném čase svědky příslušníci agentury Frontex, kteří nic nepodnikli. V závěrečné zprávě skupiny z července 2021 byl Leggeri kritizován za to, že opakovaně nereagoval na porušování základních práv a odmítl „navázat na četná vyjádření obav, doporučení, stanoviska nebo připomínky předložené v průběhu čtyř let“.

Levicová europoslankyně Cornelia Ernstová (Die Linke, Německo) k rezignaci uvedla: „Leggeri se osobně aktivně podílel na spoluúčasti agentury Frontex na porušování základních práv a na krytí této spoluúčasti, včetně toho, že nejednou lhal Parlamentu. Po jeho odstoupení voláme již několik let. Přišlo to pozdě. Leggeriho jednání znovu odhaluje vážné strukturální problémy agentury EU pro ochranu hranic, které je třeba řešit. Účast agentury Frontex na porušování lidských práv neskončí jen proto, že Leggeri odešel. Nyní je čas jít dál. Agentura Frontex musí okamžitě pozastavit své operace v Řecku v souladu s článkem 46 nařízení o agentuře Frontex.“

Sira Regová (Izquierda Unida, Španělsko) uvítala aktuální vývoj: „Leggeriho rezignace je skvělá zpráva. Všechny důvody tohoto rozhodnutí musí být okamžitě objasněny. Komise musí převzít odpovědnost vůči Leggerimu a této agentuře.“ Podle Regové ovšem tato rezignace nestačí a je potřeba kompletní změna migrační politiky EU.

Vyšeřovaní OLAF

Očekává se, že OLAF brzy zveřejní závěrečnou zprávu o svém vyšetřování údajného zapojení agentury Frontex do nelegálního vracení migrantů na námořní hranici mezi Tureckem a Řeckem. V březnové parlamentní otázce Evropské komisi europoslanec za Zelené Erik Marquardt tvrdil, že ve shrnutí zprávy, která byla poskytnuta poslancům Evropského parlamentu (ale nebyla zveřejněna), OLAF odhalil, že vedení Frontexu vědělo o porušování lidských práv a „záměrně se vyhýbalo jejich nahlášení“.

Sea Watch uvedla, že Frontex „by neměl být reformován, ale zrušen. Roky porušování lidských práv nezmizí. Leggeri a Frontex musí být postaveni před soud“, vyzvala organizace, která o den dříve oznámila právní kroky proti agentuře kvůli údajnému navracení migrantů z 30. července 2021 (blíže ke kauze zde).

Mluvčí EK Eric Mamer uvedl, že je „zcela normální“, že organizace, která „rychle rostla v souvislosti s rostoucími výzvami, jimž EU čelila, nejednala nutně vždy tak, jak bychom od instituce očekávali“. „Všechny instituce se musí neustále zlepšovat a na to se soustředíme,“ řekl v Bruselu a poznamenal, že „Frontex působí v pravděpodobně nejcitlivější oblasti politiky EU, v oblasti plné lidských, politických a organizačních výzev, jakým musí čelit jen málokterá jiná organizace“.

Zdroj: Corporate Europe Observatory.

Psali jsme:

Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.